@berti: podsumowując - rozciąganie przed treningiem to głupota, nadmierna rozgrzewka to strata energii i czasu, który można wykorzystać na bardziej efektywny trening oraz brak progresu to stanie w miejscu ( ͡°͜ʖ͡°)
@berti: Mając już jakiś staż i wiedzę człowiek czasem sam wyciąga identyczne wnioski. A jednak większość bywalców traktuje takie wypowiedzi jak bluźnierstwo. Dlaczego? Kto jest odpowiedzialny za pranie mózgu ja się pytam?
@n1c3one: nie chcę wyjść na jakiegoś pseudo znawcę, ale podzielam opinię kolegi @churagan: - człowiek sam po jakimś czasie wyciąga takie wnioski. Oczywiście jeśli nie jest ślepo zapatrzony w to co robią wszyscy, a słucha swojego ciała ( ͡º͜ʖ͡º).
@m____k: jasne, ja poświęcam 5 minut na orbiTRECu w szybkim tempie do tego krótki obwód na rozruch i można ruszać. Tak jak napisali w
@johnq: @berti: Moim zdaniem do tl;dr trzeba dodać, że dotyczy to osób w pełni sprawnych, nie mających większych problemów ze swoim układem ruchu. Jeżeli mamy pewne braki, mobilizacje i niektóre rozciągnięcia mogą pomóc, nawet kosztem niewielkiej utraty siły (na barbell shrugged było to omawiane dokładnie w którymś z materiałów dotyczących przysiadów).
@berti: tutaj już wchodzimy w śliski temat. Bo jeśli to się nosi do amatorów, hobbystów to nikt nie ma prawa mówić co jest marnotrastwem czasu a co nie. Tzn na to sklada sie wiele czynnikow. Sa z wlasbej woli nie musza za wszelka cene robic wynikow, nawet postepow. To bardzo indywidualne, co jest marnotrastwem. Oni trenuja dla siebie. A jesli to odnosi sie do sportowcow, to jak najbardziej strata.
http://startingstrength.com/article/the-3-most-effective-ways-to-waste-time-in-the-gym
#silownia #mikrokoksy
Nie ma co tracić czasu, to prawda.
@m____k: jasne, ja poświęcam 5 minut na orbiTRECu w szybkim tempie do tego krótki obwód na rozruch i można ruszać. Tak jak napisali w
Jeżeli mamy pewne braki, mobilizacje i niektóre rozciągnięcia mogą pomóc, nawet kosztem niewielkiej utraty siły (na barbell shrugged było to omawiane dokładnie w którymś z materiałów dotyczących przysiadów).