Wpis z mikrobloga

@Elusznik: jesli jogurt to tylko grecki - inne nie maja tak duzo bialka. kefir ma juz duzo wiecej cukrow ale jest lepszym probiotykiem. sery na pewno sa dobrym zrdolem bialka ale tez tluszczy. jak dla mnie oczywistym najlepszym zrodlem bialka jest mieso: wolowina, jagniecina i ryby.

@CzakNorris: fasoli nie zaliczylbym do swietnych zrodel bialka, wiecej z nimi problemow niz pozytku. kwas fitowy, duza ilosc weglowdanow itd
@zielakowy: Z warzyw ma chyba najwięcej % białka na 100g, więc warto było wspomnieć.

Ten kwas fitowy to aż taki problem ? Przecież to jest niemal we wszelkich pełnoziarnistych produktach, a jednak się je poleca w zdrowych i zbilansowanych dietach. Jak nie ma niedoborów minerałów, które on wiąze to chyba nie ma co dramatyzowac..
@CzakNorris: zgadza sie, ze jest parwie we wszytskich pelnoziarnistych produktach. dlatego te produkty powinno sie fermentowac aby zmiejszyc zawartosc kwasu fitowego. kwas fitowy zmiejsza wchlanianie magnzeu, zelaza, cynki innych mineralow. kwas fitowy np wystepuje w pszenicy czyli mace, no i kiedys zawsze chleb byl na zakwasie czyli byl fermentowany, teraz jest to rzadkosc - zamiast tego uzywa sie drozdzy spozywczch przez co fermentacja nie wystepuje.
co do roznych fasoli - to