Wpis z mikrobloga

Bierzmował się jakiś Mireczek z #krakow będąc już dorosłym i może mi pokrótce opisać jak to wygląda? Potrzebuję to ogarnąć w miarę szybko i bezboleśnie, aby móc zostać ojcem chrzestnym.
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Enfi: Ja się nie bieżmowałem ale kumpel tak, który miał być chrzestnym. Idziesz do księdza, mówisz co i jak, idziesz na jedno spotkanie i tyle. Jesteś bierzmowany.
  • Odpowiedz
Bierzmował się jakiś Mireczek z #krakow będąc już dorosłym i może mi pokrótce opisać jak to wygląda? Potrzebuję to ogarnąć w miarę szybko i bezboleśnie, aby móc zostać ojcem chrzestnym.

@Enfi: co za problem przedzwonić na plebanię i spytać? A ile masz czasu, bo jak mniej niż rok to możesz nie zdążyć.
  • Odpowiedz
@Kosopietek: No chyba nie.

@Enfi: Mój kuzyn też potrzebował bierzmowania to musiał przyjść kilka razy na msze po jakieś podpisy, kilka razy spotkania i na końcu egzamin. W sumie miałem tak samo, ale przystępowałem w terminie. Chyba też płacił coś, ale nie jestem pewien. A może u Was jest tak, że wystarczy pójść raz na mszę, nie wiem. Także bierzmowanie to nie rurki z kremem XD
  • Odpowiedz
Jakieś 3 tygodnie :D

@Enfi: to powodzenia ahahaha ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Ps uważam że nie zasługujesz na to aby być ojcem chrzestnym w obrządku katolickim bez standardowej drogi odbytego bierzmowania - to ja zarywałem szkołę, kłóciłem się z wychowawcą czyli w konsekwencji zawaliłem sobie karierę w średniej żeby tylko zdążyć na autobus i na mszę aby dostać pieczątkę. A Ty mówisz że chcesz na luzie
  • Odpowiedz
@Enfi:
Możesz sobie nie być. Mnie tylko śmieszy ten cyrk w stylu "Dawaj Janusz chrzcimy gówniaka, bo pół wioski się dowie, że nieochrzczony i będą wytykać palcami!" i ce całe szopki z bierzmowaniami itd. Śmieszy mnie też to podejście jak do kupowania bułek w sklepie samoobsługowym - szybko i bezboleśnie :D

No ale przecież Ci nie zabraniam robienia fikołków ;)
  • Odpowiedz
@rbk17: Też przeszedłem przygotowania do bierzmowania, też chodziłem na spotkania, zbierałem podpisy itp. Ale tak jakoś wyszło, że nie pojawiłem się na samym bierzmowaniu.
  • Odpowiedz
@Enfi: Idź do swojej parafii i nic się nie bój. Powiedz, że potrzebujesz bierzmowania i tyle. Ludzie przyjmują bierzmowanie w trakcie trwania ślubu lub dzień wcześniej i niczego się nie boją.
  • Odpowiedz
@MasterSoundBlaster: Nie mieszkam w Polsce, przyjechałem teraz na święta więc w jaki inny sposób miałbym to zrobić? Chrzest będzie, nie ważne czy ze mną czy bez. Włączyło Ci się jakieś p--------o jak starym babom na targu.
  • Odpowiedz
Też przeszedłem przygotowania do bierzmowania, też chodziłem na spotkania, zbierałem podpisy itp. Ale tak jakoś wyszło, że nie pojawiłem się na samym bierzmowaniu.

@Enfi: jeśli tak to nie widzę problemów, wszystko zależy od księdza ale wiesz że bierzmowanie może dać ci tylko biskup? Zatem ściągnięcie takiego może kosztować i być czasochłonne.
  • Odpowiedz
@Enfi: jak mass 3 tygodnie to musisz poszukać w swoim mieście gdzie jest jakiś kościół który w tak krótkim czasie da ci to bierzmowanie. Z tego co się tam kiedyś dowiadywalem to są takie co raz w miesiącu dają Ja to w łodzi jeden taki znam.
  • Odpowiedz