Wpis z mikrobloga

Moja #raspberrypi w firmie służy mi za serwer www, serwer do WakeOnLan oraz jako "serwer" do słuchania muzyki, tzn. z niej przez cały dzień leci radio w pracy. Aktualnie obsługuje radio przez tightvnc - ale uciążliwe jest łączenie się z nim za każdym razem i ręczne wyłączanie muzyki (przeglądarki).
Czy istnieje jakiś szybszy sposób na zdalne zabicie appki przeglądarki odpalonej na rbi lub ewentualnie jakiś skrypcik w php do tegoż - odpalałbym sobie przez www (skrótem) i wyciszał radio, ew. zdalnie jak już wyjdę z pracy w biegu ;). Wiem, że to szczyt lenistwa, ale subwoofer ma wyłącznik z tyłu pod biurkami i nie chce mi się nurkować każdorazowo.

#programowanie #bananapi
  • 18
@aso824: OK, jak nie działa killowanie to może chociaż komenda "sudo mixer set PCM -- 0%"? Na sucho robi mute, to by było genialne, miałbym dwa buttony, jeden od 100%, drugi od 0% :-).

Co do wcześniejszego pytania ( ͡° ͜ʖ ͡°) znalazłem takowy poradnik: http://www.dobreprogramy.pl/okokok/Malinowy-Serwer-Domowy-cz.-1-Magiczny-Przycisk,52059.html
Tam jest paczka wake.zip. W niej jest skrypt do odpalania przyciskiem skryptu php, po prostu wziąłem go i sobie swój skrypt
@Smartek: Rozwiązanie ok, ale zarówno kill jak i mixer wymagają przedrostka sudo czyli odpalasz te komendy jako root. A tego webserver nie potrafi. Można zwiększyć mu uprawnienia ale to oczywiście jest mocno ryzykowne. Dałem link do stacka z odpowiedzią krok po kroku, ale u mnie nie poszło - możesz spróbować na malince, może tam to ruszy.
@aso824: Doszedłem do momentu, w którym mam skrypt volume.sh - odpala sie poprawnie przez ./volume.sh.
Mam pliczek php z odpalaniem tego volume.sh - przez polecenie php volume.php odpala w porządku.
Jak go najprościej wywołać przez html? Może tamten jest zły i dlatego mi nie działa.
Nadałem uprawnienia .sh jak w tym linku co podałeś.
@Smartek: mówisz że odpalasz skrypt shell przez PHP i działa - no to nic tylko się cieszyć ( ͡° ͜ʖ ͡°) ale czy ten skrypt PHP odpalasz przez przeglądarkę czy z konsoli? Jak przez przeglądarkę to... po prostu wpisuj adres jak chcesz wyciszyć i enter
@aso824: okej, moja wina, przez to, że te nowsze apache mają domyślną ścieżkę /var/www/html/, a nie samo www. Już jest ok. Nawet działa - ale tylko na 0%. Każda inna wartość nie działa :(. Wywołanie php przez przeglądarkę każdorazowo zwraca "Simple mixer control 'PCM',0 Capabilities: pvolume pvolume-joined pswitch pswitch-joined Playback channels: Mono Limits: Playback -10239 - 400 Mono: Playback -10239 [0%] [-99999.99dB] [on] ".

Chodzi o fragment -9999... dB. Lokalnie jest
@aso824: OK, ale dobre i to wyciszanie... Mam pytanko, znasz może sposób, żeby zawsze o zadanej godzinie z automatu odpalał się ten adres url? Np. zawsze 15:00. - czy to na malince czy zdalnie przez IP?
@Smartek: pisałeś że w pracy czyli ustawisz sobie zadanie crona na 15 od pon do pt żeby odpalał skrypt ( ͡° ͜ʖ ͡°) jak ogarniesz skrypt który odcisza to i może rano sam włączać to radio