Napisałem sobie aplikację w symfony, chciałbym teraz ją wypuścić w sieć, jaki hosting polecacie kupić? Jakie mogą być problemy przy instalacji symfony na serwerze?
@lewsky: Zwróć uwagę na dostęp przez SSH (dostęp do poleceń Symfony z terminala + obsługa composera), PHP 5.6+, obecność jakiegoś rozszerzenia cache'ującego, np. Memcache. Od siebie mogę polecić MyDevil, można tam tymczasowo zwiększyć limit pamięci np. do uruchomienia composera, bo to narzędzie to jest jakiś żart pod względem ogromnej ilości alokowanej pamięci.
@JackBauer: No własnie, jak wygląda cała konfiguracja hostingu pod symfony, muszę zainstalować poprzez ssh composera itd. ? Mogę sobie zainstalować git'a i robić pull zamiast wrzucać przez ftp?
@lewsky: Na hostingach nie możesz instalować oprogramowania, git musi być tam dostępny (chociaż na MyDevil można odpalać własne binarki). Robisz git pulla, albo przesyłasz przez FTP a następnie robisz "composer update", aby pobrać vendora. Od biedy można też zawartość vendora wrzucić przez FTP, tak musiałem robić na znienawidzonym przez wszystkim home.pl, bo tam się zesrasz, a nie odpalisz composera.
@lewsky: też myślę że vps to najlepsza opcja :P tylko właśnie ten composer :C także przydałoby się jakiś vps ze swapem aby odpalić composera jakby co, raczej w najtańszym od @webh opcji swapa nie ma @JollyGiant:
@JollyGiant: chodzi mi o @webh xD możliwość dodania swapa zależy od rodzaju wirtualizacji mirku, w większości przypadków - brak dostępu do kernela = brak opcji dodania swapa
@Jurigag: no tak na najtanszym nie dasz rady, ale pewnie na KVM juz by dalo, tylko to troche wieksze pieniadze. Ja mimo wszystko bym polemizowal ze swap nie jest ci potrzebny. Zalezy oczywiscie ile uzytkownikow planujesz miec na stronie ale jezeli nie bedzie to cos strasznie wielkiego to powinno dzialac. Zrob tylko z glowa, uzyj PHP7 zamiast 5, Nginx zamiast apache i do tego moze jakis cache (Varnish) i spokojnie dasz
#webdev #php #symfony
@lewsky: gdybyś chciał - zapraszam do nas, trwa promocja -50% z kodem SHIN2016 na pierwszą płatność ( ͡° ͜ʖ ͡°)