Wpis z mikrobloga

@AvantaR: Poloczek Respondka też nie lubi ( ͡° ͜ʖ ͡°) w ogole co Respondek o-----ł teraz z tymi nagrodami zerżniętymi z poloczkowych "Hanysów" to aż w oczy kole.. "Ślązak roku"?
  • Odpowiedz
@xstempolx: Tfu, chodziło mi o Poloczka. Ale Respondka też.
Tego pierwszego za to, że prace na rzecz uznania ślonskiej godki jako języka regionalnego widzi jako jakieś zagrożenie (?), nie wiem jak to nazwać, ale takie gupoty fuloł, że szkoda godać. Bo kto to widzioł, żeby uczyć bajtle (i nie tylko) ślonskiej godki, jeszcze starego chopa z kabaretów wygryzą i co?

A Respondek dla mnie jest totalnie spalony po tym jak
  • Odpowiedz
@xstempolx: To była rozmowa w Radiu Katowice. Retoryka jak Marii Pańczyk - a po co, a na co to? W doma niech się uczą. Nie wiem, może przewrażliwiony jestem. Ale uważam, że takim chopom powinno na tym szczególnie zależeć.
  • Odpowiedz
@xstempolx: Więcej info jakiegoś? Prócz kabaretów, wiców i piosenek? Niestety na tym ślonsko godka moim zdaniem nie przetrwa, bo to taka przaśna cepeliada. A później ślonsk kojarzy się ino z Bercikiem, hajmatami i kopalniami. Trza iść do przodku.
  • Odpowiedz
@AvantaR: same piosenki po sląsku to juz jest dużo, to jest tworzenie kultury i sztuki właśnie. co do cepeliady porównaj sobie jego tworczość (chociażby to co linkowales) z tym co leci w radiu piekary np.. troche jak porównywać twórczość nie wiem, Piaska z muzykami disco-polo. "Hanysy" to jego pomysł i realizacja, tylko prowadzenie długi czas z Rakiem (#rakcontent). Po za tym mnóstwo mniej znanych inicjatyw o których
  • Odpowiedz
@xstempolx: Z drugiej strony to jego robota, nie robi tego pro publico bono ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Po prostu uważam, że w końcu trzeba wyjść z tego placu pełnego krupnioków, hajmatów itd. Pewnie - jest to element naszej kultury, ja go nawet lubię, ale nie można na tym skończyć. A jeśli nauka regionalna nie pójdzie do przodu (albo w ogóle się nie zacznie) to niedługo już
  • Odpowiedz
@AvantaR: nie musisz mnie przekonywać, że przydałoby się godke skodyfikować. ale wszysdtkie te działania które wymieniłeś tez są ważne bo tworzą rzeczywistość, przypominają o tożsamości itd.. Pamietaj, że są ludzie którzy piszą muzykę po śląsku, są tacy którzy piszą książki po śląsku, są tacy którzy robią filmy, sa politycy którzy lepiej lub gorzej próbują reprezentować Śląsk w Polsce i "coś ugrać" dla nas, sa tez tacy którzy robią kubki czy
  • Odpowiedz
@AvantaR: no nie jakos masowo ale troche tych tytułów się juz nazbierało. Melon i Kadłubek to tacy najbardziej płodni chyba. W każdym razie warto zadać sobie pytanie co samemu mogę zrobić w ramach swoich możliwości. Od samego gadania nikomu jeszcze nie przybyło a Ślązacy niby taki pracowity naród ;)
  • Odpowiedz
@xstempolx: Trudno żebym kogoś uczył godki, jak sam mam braki ( ͡° ʖ̯ ͡°) Myśla, że najlepsze co można zrobić to po prostu godać na co dzień, jak najwięcej.
  • Odpowiedz