Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@tomek-um: hm chcą być jeszcze lepsi/najlepsi to chyba tak jak z tymi milonerami mają kasy żeby kupić co tylko chcą a i tak im mało, w rosji to pewnie taki charakter imperjalistyczny
  • Odpowiedz
@tomek-um: 1. Jakie wojny ostatnio wywołali Rosjanie? ( ͡° ͜ʖ ͡°) Rosjanie nie tyle chcą zdobywać nowe tereny i anektować je w obręb swojego terytorium, co tworzyć strefę buforową między sobą a krajami NATO.
2. Z Chinami nie chcą walczyć, bo zbyt duże więzy gospodarcze. Poza tym Chiny są antyamerykańskie, to po co mają sobie tworzyć kolejnych wrogów
  • Odpowiedz
@ProwokatorDyskutant: Słuchałem Bartosiaka i z początku mówił ciekawie, ale po n-tym wykładzie słychać, że bardzo się powtarza i tak naprawdę niewiele mówi o Rosji, tylko tyle, że jest słaba, ale chce wziąć udział w grze o nowy układ sił, bo wie, że potrafi narozrabiać. Trochę zbyt bardzo skupia się na Chinach, co szczerze mówiąc średnio mnie obchodzi.
  • Odpowiedz
@JanLaguna: 1. Choćby z Czeczenią, Gruzją, czy ostatnio z Ukrainą. Tak, wiem, że to tylko zielone ludziki z kosmosu tam weszły, ale... no właśnie ;) Ze strefą buforową to się zgodzę, fakt NATO nie jest święte i też przecież robi manewry przy granicy Rosji. Trochę się obawiam co Putin ma w głowie odnośnie Białorusi, którą mógłby wykorzystać do ewentualnej inwazji. Z drugiej strony nie wiem po co Rosji Polska. Przecież
  • Odpowiedz
@tomek-um: Jesli znasz angielski to polecam też George'a Friedmana i Roberta Kaplana. W tym temacie w polskim jutubie jest trochę bieda, jedynie chyba Bartosiak podchodzi do tematu bardziej obiektywnie, reszta polskich wykładowców w tym temacie traktuje Rosję jako zło i zagrożenie. Nie, żeby z naszej perspektywy nie mieli racji, ale to trochę wypiera obiektywizm.
  • Odpowiedz
@Karburator_z_odzysku: do tego zdążyłem się już przyzwyczaić i w miarę szybko dostrzegam gdy ktoś zaczyna mówić nieobiektywnie, chociaż niektórzy potrafią to dobrze zakamuflować np. swoim autorytetem. Zacznę od Friedmana :)
  • Odpowiedz
@tomek-um:
Czeczenia - dla Rosjan Kaukaz jest kluczowy, nie mogli sobie pozwolić sobie na odłączenie Czeczenii od Rosji
Gruzja - zaatakowali tylko dlatego, że Gruzini otwarcie szli w kierunku UE&NATO, neutralna/prorosyjska Gruzja jest potrzebna Rosjanom, bo oddziela ich od Turcji(członek NATO)
Ukraina - protestujący na Majdanie mieli sympatie pro-EU, Rosja musiał wejść i zasiać zamęt, bo inaczej Ukraina miałaby szansę bliżej związać się z UE i NATO

Przykłady Gruzji i Ukrainy dobitnie pokazują,
  • Odpowiedz
@Karburator_z_odzysku: Obejrzałem wykład jednego i drugiego i w skrócie to cały świat jest niestabilny i zmierza ku wojnie lub destabilizacji tylko my - Amerykanie jesteśmy w super sytuacji i jesteśmy najlepsi ;) A tak serio to ciekawe spojrzenie można sobie wyrobić na sytuację na świecie. Tylko jak tak dalej pójdzie to trzeba będzie pomyśleć o zakupie biletu do USA :)
  • Odpowiedz
@tomek-um: ja wiem że to wkurza, ale wiedz, że patrząc obiektywnie sytuacja w Polsce jest naprawdę dobra. Nawet to opluwanie w telewizji jest lepsze niż politpoprawność jak w USA, gdzie każde odejście od generalnej linii to rasizm/mizoginia/szowinizm/jakaśfobia.

Siedźmy cicho, pilnujmy swoich interesów, dbajmy o atmosferę do rozwoju i dialogu, nawet w formie plucia jadem, a bedzie dobrze ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz