Wpis z mikrobloga

@Mikka: To nie jest tak, że grubsze będą lepsze. Pomyśl nad dźwiękiem, czy chcesz mieć jaśniejszy dźwięk, czy raczej ciemniejszy. Wolisz, żeby dźwięk miał dużo wysokich częstotliwości czy raczej niższych.
Jaśniejszy i wysokie częstotliwości to cienkie struny, a im ciemniejszy i niższe tym grubsze.
Do fingerstyle, z tego co wiem, dobre są cieńsze struny, długo też wybrzmiewają. Też kolejne ważne pytanie, jaką masz gitarę? (bo moja jest przykładem, że nie
  • Odpowiedz
@Rozti: jeżeli chodzi o brzmienie to grubsze będa zawsze lepsze, dzwięk będzie pełniejszy, gitara głośniejsza, jasny czy ciemny dźwiek bardziej zależy od materiału gitary a nie strun, pytanie tylko, czy gitarzysta da rade na nich grać bo bardziej mogą zjechac opuszki zwłaszcza gdy gitara jest nieustawiona i ma wysoka akcję strun i jeszcze jest taki plus, że na grubszych strunach można niżej ustawić ich akcje
  • Odpowiedz
@chbukowski: nie zgodzę się, bo do mocno grubych strun nie dochodziłem (bo gram palcami), ale zaczynały mieć jak dla mnie za dużo dołu a za mało góry i dla mnie nie brzmiało to najlepiej, ze względu na samą barwę dźwięku. Oczywiście, sama gitara bardzo mocno na to wpływają, ale barwa również zależy od strun.
  • Odpowiedz