Wpis z mikrobloga

#windows #linux #ubuntu

jestem totalna lama informatyczna i przy reinstalacji ubuntu skasowałem sobie windows 10 (tak, miałem go do gier). Pierwotnie na komputerze był windows 7. Czy jest jakaś metoda by przywrócić sobie ten system?
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Robakac: Jesteś pewien że sobie skasowałeś? Mimo wszystko z instalatora ubu musiałbyś wybrać konretną opcję i ją potwierdzić, ciężko by to było zrobić nieświadomie. Może po prostu winda ci się tylko nie uruchamia/nie ma jej na liście systemów?
  • Odpowiedz
@kruppek: podejrzewam, że skasowałem zupełnie- nie ma go w wyborze systemów chwile po uruchomieniu komputera
@Belic: heh, ubuntu mam do robienia wszystkiego innego tylko nie grania- poczta, dokumenty, zdjęcia trzymałem na ubuntu, a windows służył tylko w celach rozrywkowych.
Z grubsza wiem jak obsługiwać linuxa, terminal mnie nie przeraża, a poza tym brak wirusów no i chęć znajomości czegoś więcej niż tylko okienek.
@Kryspin013: podczas instalacji
  • Odpowiedz
@Robakac: Pewnie tylko nadpisał teraz musisz dodać do GRUB'a Windowsa ręcznie. Albo zainstalować Windowsowego boot loadera.

Z terminala na Ubuntu wpisz:

sudo update-grub
Albo odpal instalator Windowsa i pozwól mu naprawić boot-loadera.
  • Odpowiedz
zastanawia mnie po co 'totalnej lamie informatycznej' ubuntu?

@Belic: hurr durr linux taki elitarny ( ͡° ͜ʖ ͡°)
ja przerzuciłem się kompletnie na linuxa jakieś pół roku temu, wcześniej używając go tylko jakieś niecałe dwa miesiące na dual boocie z windowsem. Już nie mam windowsa i jakoś żyję.
  • Odpowiedz
a orientuje się ktoś czy jeżeli już dokonałem raz upgrade do win10 to będę mógł to zrobić znowu?
Bycie głupia lamą objawia się tym, że jednak nie wiem tyle co myślałem, że wiem i np. teraz doczytuję, że mogłem zrobić obraz win10 -,-
  • Odpowiedz
a orientuje się ktoś czy jeżeli już dokonałem raz upgrade do win10 to będę mógł to zrobić znowu?

Bycie głupia lamą objawia się tym, że jednak nie wiem tyle co myślałem, że wiem i np. teraz doczytuję, że mogłem zrobić obraz win10 -,-

@Robakac: Możesz zainstalować czysty win10 z kodem od win7. W dalszym ciągu to działa bez problemu.
  • Odpowiedz