Wpis z mikrobloga

Mam takie drobne pytanie chce sobie ugotować ryż na 2-3 dni do przodu porcjowany raz np. 110 g a raz 180. Jak to zrobic zeby na raz ugotować 1 kg ryżu a potem to rozdzielić na posiłki? Myślałem, że może są jakieś woreczki do zapakowania i gotowania? #mikrokoksy #dieta
  • 14
@sedziam: @wykopowy_brukselek: @b__k: @Maxxer: to nie do końca się sprawdza. Jeśli zważymy ryż zaraz po ugotowaniu i zaczniemy nakładać porcje, okaże się, że brakuje nam do ostatniej porcji. Z ryżu paruje woda i zmniejsza on swoją wagę tak więc nakładamy go coraz więcej a potem się okazuje, że go brakuje. Lepiej już mniej więcej na oko to robić bez ważenia.
@Maxxer: sumuj kalorie w przedziale 3 dniowym, a nie dziennym.
Ja jak gotuje obiad na dajmy na to 3 dni i zawiera on np 1000g mięsa, to nie bawię się w dokładne ważenie każdej porcji, tylko piszę codziennie 333g i tak wyjdzie na to samo ( ͡° ͜ʖ ͡°)