Vat19pl
True
1321
  • Najlepsze
  • Wszystkie komentarze
mkarweta
@Vat19pl: mieszkałem w akademiku w Bratysławie z Chińczykiem. Jakoś na początku znajomości pytam go:
-Xin, a Ty to pochodzisz z jakiego miasta w Chinach?
-Cipchujan, niewielkie. 5 milionów ludzi.
-eee.
-no, takie małe miasto.
-aha. A wiesz, że to tyle, co mieszka ludzi
537
Vat19pl
@mkarweta: Byliśmy kiedyś zaproszeni do rodzinnego domu (Chińczyka) naszego współpracownika w Chinach. Zaznaczał z góry, że jedziemy na wieś, bo to nie jest miasto - podkreślał. Ta wieś miała - 150 000 mieszkańców.
400
mkarweta
czy o Toruniu albo Kielcach powiedzielibyście, że to małe miejscowości/niewielkie miasta?

@takie_chwile_jak_te: tak.
94
Edisonof
@Vat19pl: Ja kiedyś słyszałem, że jakiś Chińczyk zaprosił Polaka do domu. Zaznaczał z góry że Chiny to ogromny kraj i dużo ludzi mieszka a jego miasto takie małe, raptem 4mln. Nie mylił się, razem z nim w domu mieszkało 350 osób a w pokoju było ich 17, w samej wannie mieszkała rodzina w małym dzieckiem. xD
86
t.....e
t.....e
niewielkie. 5 milionów ludzi.

@mkarweta:

mieszkał w małej miejscowości. 4 miliony
14
medyceush
@mkarweta: Dokładnie miałem to samo z gościem z wymiany nazywał się Fu. Fu mieszkał w małej miejscowości. 4 miliony ludzi.
7
j.....k
j.....k
@Edisonof: @Vat19pl

Nie mylił się, razem z nim w domu mieszkało 350 osób a w pokoju było ich 17, w samej wannie mieszkała rodzina w małym dzieckiem. xD

Lublin, rok 1940. Ul. Lubartowska 45/47 - kamienica w której mieszkała moja babcia z rodziną. W kamienicy (4 kondygnacje - suteryna, parter, piętro i część mieszkalnego strychu) i przyległych oficynach mieszkało 421 osób - 1/3 Polacy, 2/3 Żydzi.

5
Z.....y
Z.....y
@mkarweta: Małe to może być Jędrzejów czy Słominiki średnie to np. Legnica. Reszów, Kielce, Radom czy Toruń to już większe miasta. Kraków, Wrocław, Poznań to duże miasta, a Warszawa czy ŚOP to wielkie aglomeracje.
4
N.....j
N.....j
Zaznaczał z góry, że jedziemy na wieś, bo to nie jest miasto - podkreślał. Ta wieś miała - 150 000 mieszkańców.

@Vat19pl: coś jak Radom czyli wszystko się zgadza ( ͡° ͜ʖ ͡°)
4
Vat19pl
@Edisonof: A kierowca autobusu klaskał?
3
g.....d
g.....d
@Vat19pl: hehehehehe
2
Edisonof
@jack-lumberjack: Tak ale to był parterowy domek, 4 pokoje. xD
2
medyceush
@takie_chwile_jak_te: Small or medium city you know. Tak mi powiedział gość, a widocznie dla niego to jest małe/średnie miasto.
1
Z.....y
Z.....y
@jack-lumberjack: To jest jeszcze Polska? Myślałem, że już Ukraina xD.
1
j.....k
j.....k
To jest jeszcze Polska? Myślałem, że już Ukraina xD.

@ZasilaczKomputerowy:
1
Nutaharion
czy o Toruniu albo Kielcach powiedzielibyście, że to małe miejscowości/niewielkie miasta?

@takie_chwile_jak_te: jak opowiadam ludziom o Olsztynie to mówię, że godzina starczy na przejście z jednego końca na drugi a niby to miasto wojewódzkie xD
1
mroz3
0
wykopek_44
@Vat19pl: W Chinach poziom obsługi w "małych" miastach (kilkaset tysięcy mieszkańców do miliona) jest podobno taki jak u nas w miasteczkach. Mówi się nawet na miejscu wśród zagranicznych przyjezdnych o milionowych wsiach ze względu na poważne braki infrastrukturalne.
0
Vat19pl
@wykopek_44: Co masz na myśli pisząc poważne braki infrastrukturalne?
0