Wpis z mikrobloga

@dktr: pamiętam, że w srodku była regulowana cewka i można było przy odpowiednim nastawieniu jako odbiornika używać zwykłego radia
  • Odpowiedz
@olito: Nie ma takiej opcji. Nadajnik w tym radiu miał kwarc 27.145MHz w generatorze, nie szło go przestroić aż tyle, góra kilkaset hz.
  • Odpowiedz
@dktr: To wytłumacz mi na jakiej zasadzie sąsiedzi odbierali mój "program" radiowy (puszczałem muzykę i gadałem bzdety)? Jakieś odbicia? Pamiętam, że było to w okolicy 107-108 MHz
  • Odpowiedz
@merciless85: jednak #gimbyznajo bo byłem pierwszym rocznikiem, który poszedł do gimnazjum i miałem takie walkie-talkie z bazaru. Zasięg ogólnie rzecz biorąc pozostawiał wiele do życzenia i dzisiejsze zabawki mają pewnie lepszy, ale było słychać wszystko na ogólnym kanale CB. W dobie gdy komórek jeszcze nie było wieczorami toczyło się wiele rozmów ( ͡° ͜ʖ ͡°) Niestety można było je tylko słuchać.
  • Odpowiedz
@merciless85: @xpurbanx: też mam takie. Ostatnie z 2 lata temu sprawdzałem i działają (tylko gdzie je wsadziłem...) . Moja pierwsza komórka z 1 kontaktem ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Ale byłem dumny jak za dzieciaka odszyfrowałem co to "za kreski i kropki" nie znając jeszcze takiego czegoś jak alfabet Morsa ()
  • Odpowiedz