@satori_7: też mnie ten p----------y zwyczaj zastanawia. Jak ja chcę coś sprzedać to cenę daje z góry, bo to logiczne. Tego priv priv nie da się wytłumaczyć.
@satori_7 efekt konwergencji na rynku. Zaczęło się od tego, że ktoś podał taką informację. I kiedy było np. 5 ofert, z czego tylko jedna z "cena na priv", to automatycznie ludzie pisali najpierw do takiej osoby, zakładając, że może ma akurat tańsza ofertę od konkurencji. Później inne janusze biznesu zauważyły, że jak wystawily przedmiot z "priv", to więcej potencjalnych nabywców do nich pisało. I tak aż rynek osiagnal równowagę Nasha. To
@satori_7: @waginator: @gorfobrut: @Meter71: @devs: P---------e jak potłuczeni albo nigdy nie handlowaliście- kto pierwszy poda cenę odsłania karty i oddaje pole do manewru drugiej stronie a tak kontroluje sytuację i może każdemu rzucić inną. Inna dla baby co się nie zna, inna dla kumpla, jeszcze inna dla jakiegoś wiarusa-speca:D Nie chcecie nie kupujcie. W sumie mnie też to w-----a ( ͡°
@waginator @devs: ogólnie to mamy do tego identyczny stosunek, więc nie zamierzam się kłócić, ale: 1.jesteś Januszem 2.masz coś co możesz sprzedać w przedziale 500(okazja)-1000(golisz frajera) 3.wrzucasz cena priv 4.podpuszczasz zainteresowanych do podawania cen i badasz
@MojszeZimmerman: sądzę, że te dwa opisy się uzupełniają. Ty podchodzisz do tematu bardziej indywidualnie (pod kątem psychologii sprzedawcy), a ja patrzę na ekonomiczne podstawy takiego rezultatu, biorąc pod uwagę teorię gier :)
@satori_7: @waginator: @Bode_Nie_Manuj: @MojszeZimmerman: @devs: Załóżmy, że chcę sprzedać coś (Laptopa) po 700zł, gdzie na portalach z ogłoszeniami (OLX) jest on w przedziale 500-1000zł. Jeśli napisałbym, że sprzedam coś za 700zł, natychmiast dostałbym mnóstwo komentarzy typu: "W Saturnie/Media Markcie widziałem taniej", gdzie w ww. sklepie dany produkt kosztuje np 1200zł. "Na OLX są po 600zł" "Kupię, ale za 400zł, bo na OLX
@czikapu: Ty się nie tłumacz tutaj:)) Najlepiej podać jakąś tam cenę w przewidywanym rzędzie wartości i tyle. Kij wie czy chcesz za niego 500 czy 1000 Jak byś napisał cena do negocjacji i zostawił nr tel i odebrał za pierwszym razem i akurat bym tego mocno potrzebował to bym się zgłosił ale w przeciwnym wypadku scroll w dół.
Nie jestem w stanie ująć tego w ramy logicznym umysłem.
Osoba X wystawia telewizor i dodaje: cena na priv
Pod postem pojawiają się pytania o cenę, a odpowiedź jest jedna: "zapraszam na priv"
Jakie mogą być powody niepodania ceny do ogólnej wiedzy?
#kiciochpyta #kupujzwykopem #olx #pytanie
To
1.jesteś Januszem
2.masz coś co możesz sprzedać w przedziale 500(okazja)-1000(golisz frajera)
3.wrzucasz cena priv
4.podpuszczasz zainteresowanych do podawania cen i badasz
Załóżmy, że chcę sprzedać coś (Laptopa) po 700zł, gdzie na portalach z ogłoszeniami (OLX) jest on w przedziale 500-1000zł. Jeśli napisałbym, że sprzedam coś za 700zł, natychmiast dostałbym mnóstwo komentarzy typu:
"W Saturnie/Media Markcie widziałem taniej", gdzie w ww. sklepie dany produkt kosztuje np 1200zł.
"Na OLX są po 600zł"
"Kupię, ale za 400zł, bo na OLX
Najlepiej podać jakąś tam cenę w przewidywanym rzędzie wartości i tyle. Kij wie czy chcesz za niego 500 czy 1000
Jak byś napisał cena do negocjacji i zostawił nr tel i odebrał za pierwszym razem i akurat bym tego mocno potrzebował to bym się zgłosił ale w przeciwnym wypadku scroll w dół.
Studium przypadku:
Laptop nowy
źródło: comment_OviVO1516PkCAjtxMV1qzpf4jcZ7bY4u.jpg
Pobierz