Wpis z mikrobloga

@justbetween: Melatonina faktycznie działa, ale to jest typowo lek, który rguluje rytm snu, przyczyny mojej bezsenności są jednak inne, potrzebowałbym coś bardziej uspokajającego i wyciszającego
  • Odpowiedz
@halfmaniac najprędzej to już apap noc w większej dawce niż zalecana, ale nie polecam, bo paracetamol to g---o. Tak to może melisa w większej ilości, ja po herbatce z 20 torebek żyje ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
  • Odpowiedz
  • 0
@halfmaniac apap noc to odpada totalnie z racji paracetamolu, a niestety nie ma chyba niczego bez recepty z sama difenhydramina, mozesz sprobowac aviomarin tam tez jest antyhistaminik.

A najlepiej to po prostu idz do rodzinnego i popros o hydroksyzyne ;)

Benzodiazepin to sie wystrzegaj jak ognia, bo od nich bardzo latwo sie uzaleznic
  • Odpowiedz
@ihuax: Hydroksyzyne miałem już jakiś czas temu zapisaną, tabletki po 10mg i bardzo słabo działały, a rodzinny po 3 receptach stwierdził, że nie może mi już tego przepisywać. Wiem, że benzo to igranie ze śmiercią, jednak myślałem, że są jakieś bezpieczniejsze, ale skuteczne środki.

Aviomarin dorywczo można, aczkolwiek też bardzo sporadycznie, bo również uszkadza wątrobe.
  • Odpowiedz
  • 0
@halfmaniac to niedobrze jak hydro na Ciebie nie dziala, bo to stosunkowo bezpieczny lek.

Mozna sprobowac niebenzodiazepinowych lekow nasennych (zolpidem, zopiklon, zaleplon) albo neuroleptykow (chlorprotiksen, diphergan), ale watpie ze rodzinny to przepisze. Najlepiej jakbys sie wybral do psychiatry - leczenie zaburzen snu to ich dzialka. Pogada, dojdzie do tego z jakiego powodu ta bezsennosc i postara sie odpowiednio dobrac leczenie (byc moze niefarmakologiczne), czego my tutaj zdecydowanie nie zrobimy;)
  • Odpowiedz
@ihuax:Muszę odwiedzić zarówno kardiologa jak i psychiatrę, gdyż moje problemy mogą być pochodną zarówno sercową jak i taka na tle nerwowym ;) Jednakże na wizytę trzeba czekać bardzo długo, a do tego czasu wypadałoby jakoś funkcjonować.
  • Odpowiedz
  • 0
@halfmaniac no to pozostaja Ci w zasadzie poki co ziolka i higiena snu.
Jak chcesz to mozesz mi na priv (nie ma sie co zbytnio uzewnetrzniac na forum) napisac dokladniej co i jak to moze dojde do jakis konstruktywnych wnioskow.
Wkradl mi sie blad - diphergan to antyhistaminik a nie neuroleptyk;p
  • Odpowiedz
@halfmaniac: Wszystko zależy od tego, czym spowodowany jest ten problem ze snem.
Melatonina, 5-Hydroksytryptofan albo jakieś ziołowe, np. waleriana (ale to trzeba łyknąć z 5, żeby poczuć sie sennym).

Edit: Juz doczytałam.
5-Hydroksytryptofan powinna pomóc.

W wyjątkowych sytuacjach możesz wziąć Aviomarin.
  • Odpowiedz
Hydroksyzyne ma tez dawka 25 mg. I raczej ciezko to przedawkowac.... Jesli hydroksy na Ciebie nie dziala, to aviomarin/apap noc tez mogą nie pomoc bo to ta sama grupa lekow.
  • Odpowiedz
@halfmaniac: Z leków na receptę w doraźnym krótkotrwałym leczeniu - zolpidem, dostanie się go od lekarza POZ. (Z innymi lekami poza hydroksyzyną bym nie kombinowała doraźnie).

Z tych bez recepty - na mnie bardzo subiektywnie i w niewielkim stopniu działa kozłek lekarski (Valerin max), można spróbować. Wg podręczników jedno z ziół o udowodnionym działaniu w tym kierunku.
Neospasmina to też kozłek ale trzeba porównać dawki i z czego została uzyskana
  • Odpowiedz