Wpis z mikrobloga

Pytanie do Mirków spod tagów #linux #linuxmint #virtualbox
Sprawa wygląda tak: Mam Windowsa 10 i chciałbym zainstalować na VirtualBoxie system Linux Mint. Patrząc na różne tutoriale cała instalacja jest dla mnie zrozumiała, ale niepokoi mnie pewien komunikat (pic rel, screen nie mój). I tu pojawia się pytanie: Co jest tutaj rozumiane jako te pliki, które zostaną usunięte z dysku? Nie chcę dopuścić do sytuacji, w której moje pliki z Windowsa zostaną usunięte i chciałbym się upewnić, o jakie pliki chodzi. Z góry dziękuję za pomoc ;)

RaitoKun - Pytanie do Mirków spod tagów #linux #linuxmint #virtualbox
Sprawa wygląda...

źródło: comment_17yL3RsvZFbf9D6AKtLvK5H30uuIpkVa.jpg

Pobierz
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@RaitoKun: jak instalujesz w wirtualnej maszynie nie masz o co się martwić, system ma dostęp tylko i wyłącznie do wirtualnego dysku i tam dane zostaną skasowane.
  • Odpowiedz
@Buczers: @Sielana: Tzn. mam rozumieć, że jeśli np. wstawię jakieś pliki do wirtualnego systemu (Linux) i go wyłączę to następnym razem po włączeniu tego systemu po prostu nie będzie tych plików a na windowsie wszystko będzie tak jak było, tak?
  • Odpowiedz
@RaitoKun: To jest wirtualna maszyna, nie ma dostępu do Twojego dysku, śmiało klikaj by wyczyściło dysk i tak on jest pusty (sam przecież zaznaczałeś jaka wielkość ma mieć ten "wirtualny" dysk przy stawianiu maszyny)
  • Odpowiedz
Tzn. mam rozumieć, że jeśli np. wstawię jakieś pliki do wirtualnego systemu (Linux) i go wyłączę to następnym razem po włączeniu tego systemu po prostu nie będzie tych plików a na windowsie wszystko będzie tak jak było, tak?

@RaitoKun: że co?

otwierasz Vbox'a ma on dostęp do dysków wirtualnych które są zapisane jako 1 plik w windows.Takie ISO powiedzmy.
  • Odpowiedz
@RaitoKun: O ile nie ustawiłeś inaczej przed instalacją systemu w Virtual Boxie masz wybór czy na wirtualny system przydzielasz rzeczywistą partycję czy wirtualny dysk. W zależności ot tego jak ustawiłeś tę opcję masz odpowiedź na swoje pytanie.
  • Odpowiedz
@RaitoKun: Jeśli starasz się nauczyć obsługi linuxa (a na to wygląda) to polecam się zaznajomić z ręcznym partycjonowaniem, bez tego może być ciężko z używaniem go w normalny sposób na fizycznej maszynie.
  • Odpowiedz
  • 0
@Buczers: @Sielana: @mero3: @rzet: @fervi: @marek_antoniusz: A jak mam w tym instalatorze coś takiego do zaznaczenia bądź pominięcia:

Install third-party software for graphics and Wi-Fi hardware, Flash, MP3 and other media

To jeżeli pobrałem tego Linuxa tylko dla ćwiczenia komend w wierszu poleceń i ewentualnie sprawdzania, czy po wpisaniu komendy faktycznie zaszły żądane zmiany, to czy opłaca się zaznaczyć opcję,
  • Odpowiedz
  • 0
@rzet: I ten Debian działa tak samo? Zależy mi, żeby były takie same komendy w wierszu poleceń bo potrzebuje to poćwiczyć na zajęcia na uczelni
  • Odpowiedz
@RaitoKun wirtualne maszyny typu desktop potrzebują przynajmniej 2gb Ramu. Sterowniki zainstalowalbym wszystkie czyli zaznaczył checkbox.

Do ćwiczeń konsoli możesz użyć Ubuntu wersja serwer który potrzebuje znacznie mniej ramu ale nie ma interfejsu graficznego
  • Odpowiedz