Aktywne Wpisy
biaukowe +23
niemorzliwe +111
Nigdy nie kupujcie mieszkania w bloku który ma numer z literką M. Ja mam powiedzmy 13M m. 69 i co drugi kurier szuka mnie w bloku 13. Już nie wiem jak pisać na zamówieniach. Pisałem 13M/69 to jechali pod 13. Teraz piszę 13M m. 69 ale to też nic nie daje. Piszę komentarze do zamówień, ale to nic nie daje. Dzisiaj napisałem tak w uwagach do zamówienia: "Numer bloku to 13M, numer
Kurde, skandal.
- 2000zł brutto, obecny klin: 39,5%, po zmianach: 19,5%, zysk 482zł
HA! Biedak już 40% nie zapłaci, tylko 20%, TYPOWY SOCJALIS.
- 4000zł brutto, obecny klin: 40,8%, po zmianach: pewnie koło 30%, zysk około 480zł
JASNE, JESZCZE WIĘCEJ DAJCIE ZARABIAJĄCEMU ŚREDNIĄ KRAJOWĄ, KOMUNIŚCI!!!
- 6000zł brutto, obecny klin: 41,3%, po zmianach: prawdopodobnie 40%, zysk 95zł
no, już maleje, zaraz się zacznie
- 10.000zł brutto, obecny klin: 42,5%, po zmianach: 40%, zysk 302zł
yyyyyyy
- 25.000zł brutto, obecny klin: 40,15%, po zmianach: 40%, zysk 41zł
wykop_fejs.jpg
- 40.000zł brutto, obecny klin: 38,8%, po zmianach: 40%, strata 537zł
HA! JEST! JEST! PIS ZABIERA ZARADNYM! JAK ON NAKARMI DZIECI, GDY TYCH 500ZŁ ZABRAKNIE?!
Chwila, a czemu zarabiający 40.000zł brutto płaci mniejszy procent, niż biedak na minimalnej? A, nieważne.
KOMUNIS SOCJALIS NICZEGO WAS STALIN NIE NAŁUCZYŁ!!!!!!!
Mokry sen wykopu się spełnił. Władza planuje podnieść kwotę wolną - i to nie tylko od PIT! Również od składki zdrowotnej, składki rentowej, składki na ub. chorobowe, wypadkowe... Obecnie klin składkowo-podatkowy wynosi właściwie liniowo 40%, po zmianach - od 19,5% do 40%. Kwota wolna od PIT dałaby biedakowi oszczędność 111zł (niecałe 5% kosztów pracodawcy), kwota wolna proponowana przez Kowalczyka - 482zł (20% kosztów pracodawcy). Powinniście skakać z radości, hipokryci.
Ah, no tak, stracą przedsiębiorcy. I to nie tylko ci, którzy wystawiają pracodawcy co miesiąc fakturę na tę samą kwotę, żeby ominąć podatki, również ci prawdziwi. Nie tylko ci odpisujący od dochodu telefon dla córki i paliwo z weekendowego wypadu na działkę, ale również ci uczciwi.
Nikt mi jednak nie jest w stanie wytłumaczyć, dlaczego osoba zarabiająca 15k na rękę na umowie o pracę płaci na NFZ 1867zł miesięcznie, a 15k na rękę na DG - 288,95zł. Mają przecież identyczne zarobki i identyczne świadczenia zdrowotne.
Osoba zarabiająca 50.000zł miesięcznie na DG płaci 0,6% swoich dochodów za pełne ubezpieczenie NFZ dla siebie i niepracującej rodziny. Prawdziwy koszt tego ubezpieczenia jest znacznie wyższy, zrzucają się na nie biedaki. Pomyślcie o tym w kolejce do lekarza. Niedofinansowanie służby zdrowia ma swoją przyczynę.
Obecny system jest nie do obrony. Redystrybucja od biednych do bogatych nie prowadzi do niczego dobrego. Biedni oddają w podatkach i składkach między 50 a 60% swoich dochodów, a państwo zbiera jedynie 33% PKB.
Rozpiska zmian na UoP
#ekonomia #podatki #neuropa #4konserwy #gospodarka #dobrazmiana #polityka
@Tical25: możesz mi podać jakiekolwiek źródło, według którego proponowana zmiana spowoduje, że Polacy będą płacić najwięcej podatków w Europie?
Ale skończ już z tymi nominalnymi progami w porównaniach między państwami. Pytałem Cię już kiedyś, czy w takim razie mamy wydawać 17.700zł rocznie na osobę na służbę zdrowia (czyli nominalnie tyle, co
@MKULTRA: Do poważnej dyskusji potrzeba minimum dwóch poważnych dyskutantów. Gdy ty próbujesz brać z kimś udział w dyskusji, to liczba poważnych dyskutantów może wynosić maksymalnie 1.
@Tical25: Właśnie, dlatego nikt poważny nie chce z tobą dyskutować.
@szczepqs: kilkukrotnie pada stwierdzenie, że nowa danina zastąpi wszystko, co obecnie płacimy na PIT, NFZ, ZUS. Ten fragment też jasno to pokazuje:
Jest to oczywiście brzydka
@smyl: nie skończę, bo ceny większości produktów są nominalne na świecie i żaden producent nie sprzedaje w Polsce swoich produktów poniżej kosztów produkcji tylko dlatego, że mamy słabszą gospodarkę.
@Tical25: przecież masz wyżej jasno wypisane, że propozycja PiS nie podnosi podatkom na umowie o pracę.
Gdzie te źródła potwierdzające tę tezę:
Mamy drugie miejsce w UE jeżeli chodzi o opodatkowanie ludzi zarabiających najniższą krajową. Jak chcesz ich odciążyć nie podwyższając podatków reszcie.
@lerner: Zmniejszyć wydatki budżetowe.
Co dalej?
@lerner: Przestać budować takie potworki, których budowa pochłonęła tyle kasy, że przez rok można by płacić ponad stu tysiącom ludzi pensję minimalną, nie wliczając kosztów gruntów i odszkodowań.
Co z tym zdzieraniem najwięcej w Europie?
Zyskałeś 2 mld złotych na przestrzeni 3 lat.
@smyl: Już pisałem. Od 100 000 złotych brutto Polska zabierze dużo więcej niż UK czy Francja.
A gdy już zabierze, to obywatelowi zostanie dużo mniej przez co obywatel nie zaoszczędzi i nie założy swojej firmy, w efekcie polska gospodarka nie wzrośnie.
Jednym stadionem z wielu pomników państwowego przepychu, w kraju gdzie pensja minimalna wynosi tyle, co
@Naxster: Obecny rząd twierdzi że wyrok TK zobowiązuje ich jedynie do uchwalenia ustawy podnoszącej kwotę wolną od podatku do końca tego roku
@lerner: Podatek pomostowy, połączony z pozwoleniem emerytom pracować, bez ryzyka utraty emerytury.
A do tego zlikwidowanie wszystkich przywilejów emerytalnych i wyrównanie jej stawek w dół.
Obietnicę fałszywą, zapomniałeś dodać, o czym coraz więcej ludzi, zwłaszcza młodych się przekonuje i ma mniejsze chęci aby płacić ZUS, przez co kryzys nastąpi jeszcze wcześniej.
Duże brutto to łączne koszty pracodawcy, wraz ze składkami płaconymi przez pracodawcę. Przyjmijmy 4.000 zł, pracownik tego dziś nie ma w umowie o pracę. Dalej będą kwoty w zaokrągleniu, kilkadziesiąt zł może być nieścisłości ale chodzi mi o zjawisko i skalę z grubsza.
Małe brutto to kwota z umowy o pracę, tzw. brutto dla pracownika. On to oczywiście widzi. Przyjmijmy 3.200 zł. Od tego składki ZUS finansowane przez pracownika, PIT
@Tical25: I jak by to miało wyglądać? Przy 3k na rękę płacisz 800zł składki emerytalnej. Żeby ZUS się nie #!$%@?ł, trzeba te obciążenia zachować.
Do tego oczekujesz że nagle ktoś będzie odkładał drugie tyle? Skąd to weźmie?
Oho, zaczyna się :D Jak na razie to ZUS jest o wiele pewniejszy niż wszelkie prywatne inicjatywy. Ten zły zielony biurokrata