Wpis z mikrobloga

Mirki od miesiąca rozglądam się za nowym #samochody . Już nawet pisałem nieraz na Mirko, ale ten jeden ostatni raz chciałem się Was poradzić :<. Niestety muszę zawęzić wybór do #opel Astra i #toyota Corolla - zniżki pracownicze konkretne tylko na te marki - moja ulubiona Mazda 3 jest o wieeeeele droższa przy podobnym wyposażeniu...
Jak już kupować auto na lata to brałbym najbogatsze opcje wyposażenia ze średnim benzynowym silnikiem. Cena obu samochodów jest niemal identyczna.
Opel: silnik turbo 1.4 120km - niby bardziej wysilony ale nie jakoś masakrycznie, mniej pali i większy moment na niskich obrotach
Toyota: wolnossący 1.8 132km - słyszałem, że głośny i ma apetyt na paliwo, ale to tylko plotki ;)
Opel składany w Polsce, Toyota w Turcji
Opel ma moim zdaniem dużo ładniejsze wnętrze + nawigację w pakiecie, który wybrałem. Działa w nim sterowanie głosowe po polsku. Ma niestety halogenowe lampy, bo ledowe są za bardzo srogą dopłatą...
Toyota ma obie lampy full led, ale niestety dopłaca się do nawigacji, której bym nie brał.
Reszta wyposażenia na podobnym poziomie: podgrzewane fotele, kolorowy wyświetlacz między zegarami, rozpoznają znaki drogowe (ale jakby co ja je też znam :)), hamują przy niskich prędkościach awaryjnie przed innymi autami, mają asystent pasa ruchu (przy czym Opel potrafi sam wracać na pas, Toyota tylko piszczy).
Generalnie - podobne auta. Mi się szczególnie w środku podoba Opel, ale Corolla z zewnątrz wygląda na bardziej prestiżowe i droższe auto. No i wiadomo - TOYOTA :P
Co byście wybrali?
mazaq1 - Mirki od miesiąca rozglądam się za nowym #samochody . Już nawet pisałem nier...

źródło: comment_iZYyHIxNMvpumm2dBf13mdL9wLtCJV85.jpg

Pobierz

Opel astra 5 czy Toyota Corolla 2016 facelift?

• Zdecydowanie Astra! 29.3% (73)
  • Zdecydowanie Toyota! 30.9% (77)
  • Ogólnie to nie wiem, ale Astra bardziej mi się podoba... 22.9% (57)
  • Ogólnie to nie wiem, ale Corolla bardziej mi się podoba... 13.7% (34)
  • Oba są na tym samym poziomie 3.2% (8)

Oddanych głosów: 249

• 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mazaq1: każde auto ma jakieś wady i zalety, z obecnych kompaktów astra wydaje się całkiem spoko wyborem chociaż w tym samych pieniądzach bym wolał megane :)
  • Odpowiedz
@mazaq1: Jeżdzę Aurisem 2016 i z czystym sumieniem moge polecić. Mam zespól w którym pracuje takich aurisów 10 (roczniki od 2013-2016) - rocznie każdy samochód pokonuje 40-60tys km. Największy plus to ZERO PROBLEMÓW. Nigdy żadnego check engine, brak awarii, usterek - tylko eksploatacja a naprawdę nikt przesadnie nie dba o te samochody. Nie wiem jak wygląda awaryjność opla ale na tym polu Toyota ma renomę, której nie możesz odmówić.Moje 1.6
  • Odpowiedz
@mazaq1: Ostatnio miałem bardzo podobny dylemat, tylko kombi i też ostatecznie zostały Astra i Auris w benzynie. Niemal zdecydowałem się już na opla, bo bardzo podobało mi się wnętrze i ogólnie napakowanie bajerami, ale zacząłem grzebać i przeglądać różne różniste fora i polskie i zagraniczne i się okazało, że jest tam jakaś mega c-----a skrzynia biegów, na którą każdy się skarży i potrafi odmówić posłuszeństa nawet po kilkudziesięciu tysiącach. Wprawdzie
  • Odpowiedz