Wpis z mikrobloga

Zacząłem się uczyć #javascript na code academy i mam do napisania grę papier kamień nożyce.

Właściwie to już jestem po i teraz się tym bawie, żeby poćwiczyć.

Chcę zrobić tak, żeby przy błędnym wyborze użytkownika wyskakiwal błąd i to się udało, ale nie wiem jak zrobić 2 napisy dla 1 błędnego wyboru.

return można użyć tylko raz po tym if i później trzeba else if i od nowa przepisać ten kawałek czy da się jakoś inaczej?

if (userChoice != "scissors" || "rock" || "paper") {
return "invalid choice"
return "you fucking suck"

}

próbowałem też użyć & w jednej linii, ale wtedy w ogóle w--------a 0 nie wiem czego xD
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@jegertilbake: przepraszam za offtop: i taki wlasnie jest poziom code academy. Dwa returny w funkcji ;)
A serio - gdzie maja byc te napisy? Mozesz zwracac zmienna jakas i wyswietlac jej zawartosc - skladajaca sie z dwoch napisow?
  • Odpowiedz
@enderfuzz: no w sumie nie ma sensu zeby uzywac return do samych napisow, tu mi po prostu wyswietla w takim gowno okienku a co do samego codeacademy to uzywam go 3 dni i to jest tylko na zasadzie zaznajomienia sie i sprawdzenia czy programowanie jest w ogole dla mnie.

Jak masz lepsze pomysly na nauke podstaw to pisz, ja poki co robie ten ich gownokurs a pozniej bede i tak
  • Odpowiedz
@enderfuzz: ps oni nie uczyli tam o 2 returnach w funkcji, ja sam na razie nie wiem co i jak, jest lekcja, ze papier kamien nozyce juz jest ukonczona gra i teraz sobie do niej dodaj co chcesz no to probuje i kombinuje co by tam pozmieniac xD Dopiero zaczalem nauke wiec to tylko byl moj pomysl a nie ich sugestia w kursie

PS Fakt, ze w sumie nawet nie
  • Odpowiedz