Wpis z mikrobloga

Zacząłem się uczyć #javascript na code academy i mam do napisania grę papier kamień nożyce.

Właściwie to już jestem po i teraz się tym bawie, żeby poćwiczyć.

Chcę zrobić tak, żeby przy błędnym wyborze użytkownika wyskakiwal błąd i to się udało, ale nie wiem jak zrobić 2 napisy dla 1 błędnego wyboru.

return można użyć tylko raz po tym if i później trzeba else if i od nowa przepisać ten kawałek czy da się jakoś inaczej?

if (userChoice != "scissors" || "rock" || "paper") {
return "invalid choice"
return "you fucking suck"

}

próbowałem też użyć & w jednej linii, ale wtedy w ogóle #!$%@? 0 nie wiem czego xD
  • 13
@slucham-psa-jak-gra: a jak mam zmienna z zasiegiem globalnym to jak ja przywolac w funkcji lokalnej? Nie wiem czy to dobrze opisalem, ale tej z global scope nie moge przywolac wewnatrz funckji. Musze ja odtworzyc od nowa?

Nie chce ci dupy zawracac, bo nie wiem czy to dla ciebie spory wysilek czy pierdniecie, zeby spojrzec, ale jakby ci sie chcialo to mozesz zerknac xD

Chce, zeby po blednej decyzji kazalo wybrac ponownie
@enderfuzz: no w sumie nie ma sensu zeby uzywac return do samych napisow, tu mi po prostu wyswietla w takim gowno okienku a co do samego codeacademy to uzywam go 3 dni i to jest tylko na zasadzie zaznajomienia sie i sprawdzenia czy programowanie jest w ogole dla mnie.

Jak masz lepsze pomysly na nauke podstaw to pisz, ja poki co robie ten ich gownokurs a pozniej bede i tak podstawy
@enderfuzz: ps oni nie uczyli tam o 2 returnach w funkcji, ja sam na razie nie wiem co i jak, jest lekcja, ze papier kamien nozyce juz jest ukonczona gra i teraz sobie do niej dodaj co chcesz no to probuje i kombinuje co by tam pozmieniac xD Dopiero zaczalem nauke wiec to tylko byl moj pomysl a nie ich sugestia w kursie

PS Fakt, ze w sumie nawet nie wiem