Wpis z mikrobloga

#programowanie #php #webdev
Mirki potrzebuje drukować w tle ,,silent print'' dokumenty pdf generowane dynamicznie przez php. Jakieś rady jak to sensownie zrobić ? Może być to na zasadzie - otwórz w nowym oknie pdf-a i go wydrukuj lecz zależy mi na silent print bez potwierdzenia, klikania etc.
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Co znaczy drukować w tle ?
Znaczy wysłać istniejacy dokument pdf do drukarki czy wygenerować dokument pdf i wysłać userowi ?
  • Odpowiedz
@jarek04: Dokument się generuje w tle od strony serwera użytkownik dostaje gotowego pdf. Chodzi mi o sposób jego drukowania bez dodatkowych okien potwierdzających drukowanie - ,,silent print''

@devean może być w jednej sieci do specyficznej drukarki lub będziemy ją ustawiać przez skrypt - nie ma to znaczenia. Ma być to usługa wewnątrz firmowa więc mamy fizyczny dostęp do drukarki.
  • Odpowiedz
@gromusek: Serwer jest na Linuksie? Uruchom polecenie systemowe do wydrukowania pliku, jeśli serwer WWW jest w tej samej sieci co drukarka.

$output = shell_exec('lp -d nazwa_drukarki plik.pdf');
  • Odpowiedz
@gromusek: Nie wiem czy rozumiesz ale użytkownik dostaje pdf i otwiera go np w acrobat reader. Ty nie masz nad tym żadnej kontroli tam juz php nie działa.

Możesz z poziomu php wydrukować mniej więcej jak podał @JackBauer jednak najpierw musisz wybraną drukarkę zainstalować na serwerze z php. I następnie wydrukować na niej dokument. Pamiętaj że najprawdopodobniej user apache lub www-data nie będzie miał do tego uprawnień wiec musisz
  • Odpowiedz
@gromusek: użytkownika przeglądarki który obsługuje twoja aplikację ?
czy użytkownika na którym jest uruchomiony serwer www ?

Jeżeli pierwsze to złe tagi dałeś php nie pracuje w przeglądarce użytkownika i musisz pytać ludzi od JavaScriptu a nie php. Jeżeli drugie to rozwiązanie podał Ci @JackBauer
  • Odpowiedz