Wpis z mikrobloga

No elo witamy w 2016r czas gpsow,satelit,automatyki ;)

@Prokurator1990: No tak, statki pływają same, na automatyce, po co tam kapitanowie? Jachty też same pływają, robią zwroty, wchodzą do portów. Masz rację. Co ja sobie myślałem.
  • Odpowiedz
Napewno czasy nawigacji wedlug latarni morskich minely.Jachty wchodza do portu korzystajac z latarni czy gps?

@Prokurator1990: Było wiele jednostek które miały problem z elektroniką i musiały korzystać z nawigacji na mapach oraz z namiarów.
  • Odpowiedz
@Prokurator1990: Wiesz, w nocy z piątku na sobotę za Helem jak złapaliśmy wysokość kierowałem się na Władysławowo mając na horyzoncie latarnię w Rozewiu. Łatwiej trzymać kurs jak na horyzoncie widzisz gdzie płyniesz. Do portu wchodzę na nabieżniki albo światła sektorowe.
Elo
  • Odpowiedz
@Prokurator1990: owszem gps, owszem satelity, owszem automatyka :D ale jak gps padnie, albo wydarzy się coś czego nie możesz przewidzieć, a wypływasz bez najmniejszej znajomości akwenu, czy bez zajrzenia do mapy, bo wychodzisz z założenia, że masz gpsa to ja wcale się nie dziwię, że ludzie się topią nawet na Zatoce :p
  • Odpowiedz
@Moron: kiedyś słyszałem od jednego z kapitanow śmieszny żarcik, że niedługo to powstanie sailing simulator i ludzie nie będą już pływać jak będą mogli przed komputerem przeżyć to samo.
  • Odpowiedz