Wpis z mikrobloga

Wczoraj siedziałem w kawiarni z ledwo co poznaną dziewczyną i ona do mnie:
- czym się zajmujesz?
- informatyka.
- nie wyglądasz.
- xD
#dziendobry
  • 36
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Arxas: @MarekKoniarek: to nie chodzi o koszulę w kratę, pewnie nie każdy informatyk wygląda jak typowy informatyk ale bardzo często widzę ten charakterystyczny ubiór tj. jakieś półbuto-trampeczki z deichmanna, które pasują do gimnazjalisty, spodnie jak spodnie nic specjalnego, u góry koszula najczęściej na krótki rękaw, przykrótka lub przykryta sweterkiem, przylizane włosy i na plecach koniecznie niepasujący do niczego kolorowy plecak zapewne na laptopa. Ostatnio widziałem nawet dwóch takich
  • Odpowiedz
@Arxas: @Stragan ma rację, tobie się może zdawać, że się nie wyróżniają, bo z nimi pracujesz i znasz ich, ale to się rzuca w oczy. Mieszkam w centrum Wawy, blisko tych wszystkich korpo-wieżowców i po paru latach mogę ci z prawdopodobieństwem graniczącym z pewnością wskazać pracowników IT.
Są jeszcze dwie mniejszości w IT.
Samce alfa, takie trochę jak @feuer, czaicie, jakieś sporty ekstremalne, zwiedzanie świata, kluby, sushi
  • Odpowiedz
@tell_me_more: nie można się nie zgodzić :p Dla mnie np chodzenie trzeci tydzień w rozwalonych butach to nie problem. Po prostu nie chce mi się iść kupić nowych. To nie jest tak, że informatycy nie mają stylu. My po prostu krok po kroku porzucamy swoją biologiczną powłokę xD
  • Odpowiedz
@MarekKoniarek: W wakacje przetańczyłem 3h w klubie z dziewczyną, potem wyszliśmy porozmawiać i pyta się mnie co dokładnie robię jako informatyk ( ͡° ʖ̯ ͡°) Najlepsze jest to, że nigdy mi się to wcześniej nie przydarzyło, potem pytałem wszystkich znajomych czy wyglądam jak informatyk i wszyscy zaprzeczali. Nie wiem skąd tamta to wiedziała.
  • Odpowiedz
@Arxas: @MarekKoniarek: to nie chodzi o koszulę w kratę, pewnie nie każdy informatyk wygląda jak typowy informatyk ale bardzo często widzę ten charakterystyczny ubiór tj. jakieś półbuto-trampeczki z deichmanna, które pasują do gimnazjalisty, spodnie jak spodnie nic specjalnego, u góry koszula najczęściej na krótki rękaw, przykrótka lub przykryta sweterkiem, przylizane włosy i na plecach koniecznie niepasujący do niczego kolorowy plecak zapewne na laptopa. Ostatnio widziałem nawet dwóch takich
  • Odpowiedz
@MarekKoniarek: U mnie w firmie w sumie IT jest dosyc podzielone - developerzy, IT infrastrukturalne, it management itp. I w jednym z tych dzialow pracuje paru takich typowych kucow - spodnie o nogawce szerokosci plandeki na jelcza, na tapetach jakieś wilki, oczywiscie trampki i bluzy typu metallica xD
  • Odpowiedz
@Stragan: obraz, który opisałeś to chyba trochę stereotyp. Wszyscy informatycy, których znam to raczej porządnie ubrani (stać ich?) przyzwoicie wyglądający ludzie. Nie mówię, że każdy jest samcem afla i wyrywa kobiety jedna za drugą ale zdecydowanie nie przejawiają wykopowego piwniczenia i stulejarstwa.
  • Odpowiedz