Wpis z mikrobloga

Wczoraj warzylem mojego pierwszego lekkiego weizena 11,2 BLG. Moze ktos daj jakies rady jak pokierowac temperatura fermentacji na drozdzach WLP300? Zadalem starter okolo 1:00 w nocy do brzeczki o temp 16°C. Dzisiaj po powrocie z pracy (ok 13h od zadania drozdzy) rurka pracuje dosyc intensywie. Obecnie utrzymuje temperature fermentacji na 16,5°C. W jakim tempie podnosic temperature zeby mniejwiecej otrzymac balans miedzy gozdzikiem a bananem?
#piwowarstwo
  • 4
@makapakaninja: no wlasnie strasznie malo info o tych drozdzach jest. Whitelabs niby zaleca fermentacje w 20-22 ale bardzo duzo osob poleca sposob na zadawanie w niskich temp zeby zestresowac drozdze i stopniowo podnosic temp zeby dobrze zbalansowac gozdziki i banany.
@cecop:
techniki są różne, też poszczególne odmiany drożdży mogą się różnie zachowywać (np. WB06 pracuje inaczej niż Weihenstephen z Wyesta). Ja polecam zadawanie w niskiej temp. 16-17C i stopniowe zwiększanie, aby na końcu uzyskać 20C.
Ale też są inne techniki under/overpitching, kwestia natlenowywania piwa, przerwy ferulikowe, itp.