Wpis z mikrobloga

Mireczki z #nocnazmiana Jest 5, a ja przeglądam teorie konspiracyjne.
Natrafiłem na ciekawą teorię. Mianowicie Efekt Mandeli. czyli różnica naszych wspomnień z tym co jest aktualne i przedstawiane przez rzeczywistość.
Kilka przykładów naprawdę ciekawych, takie pozornie głupoty, które przysięgnąć można że zapamiętaliśmy inaczej niż gdy sprawdzimy je teraz.
Np.
1. Czy wiecie że serial animowany nazywa się The FlinTstones, a nie The Flinstones?
2. Zapewne wielu z was oglądało oryginalną trylogię Star Wars, ja robiłem to z milion razy. Podczas walki Luke'a z Darth Vaderem ten mówi "Luke, im your father" prawda? No to teraz zobaczcie tę scenę na YT, brzmi nieco inaczej czyż nie? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
3. Srebrna noga 3CPO.
Dla zainteresowanych cały subreddit
https://www.reddit.com/r/MandelaEffect/

Gdyby ktoś chciał coś napisać to otwieram tag #mandelaeffect

Ogólnie większość to autosugestia i fałszywe wspomnienia, no ale mireczki z #starwars tam było "Luke, im your father", czy "No im your father"

#teoriespiskowe #illuminati
Mała ankieta. Logo Volkswagena to
Qiudo - Mireczki z #nocnazmiana Jest 5, a ja przeglądam teorie konspiracyjne. 
Natra...

źródło: comment_PvuMtqgNR3AmXaCUNYnUK30NxUAE1hxA.jpg

Pobierz

Logo VW

• Po lewej 69.4% (2118)
  • Po prawej 30.6% (935)

Oddanych głosów: 3053

• 23
  • Odpowiedz
(...)Podczas walki Luke'a z Darth Vaderem ten mówi "Luke, im your father" prawda? No to teraz zobaczcie tę scenę na YT, brzmi nieco inaczej czyż nie? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@Qiudo: Faktycznie! mówi: "No, im your father"
  • Odpowiedz
@Qiudo: Wypadałoby napisać dlaczego nazywa się "efektem Mandeli". Wiele osób mylnie interpretowało/zapamiętało rozgłos dookoła Nelsona Mandeli z końca lat 80 i po 20 latach byli święcie przekonani, że Mandela zmarł właśnie w latach 80 - w rzeczywistości zmarł w 2013. Niektórzy potrafili nawet podawać szczegóły transmisji telewizyjnej z pogrzebu, którego nie było.
  • Odpowiedz
a czy nie można tego określić po prostu, że "komuś się #!$%@?ło"? Trzeb do tego dodawać całą otoczkę?

@pawelwiatr: Ludzie bardzo kochają wszelkie "efekty", "syndromy" i inne kruczki do rzeczywistości, która w istocie jest prosta jak drut. To chyba coś w rodzaju chęci znalezienia drogi na skróty przez wykorzystanie jakiejś tajnej reguły działania świata, której inni nie znają. Dlatego też parafraza "Luke, im your father", która przeszła do kanony popkultury
  • Odpowiedz