Aktywne Wpisy

wykopowa_ona +772
Przybywam tradycyjnie 22 września z tym zdjęciem i dzielę się z Wami radością naszą;)
Dziś mija nam 11 lat w małżeństwie. Wiadomo - czasem słońce, czasem deszcz. Ale nie wyobrażam sobie życia bez tego człowieka i mam nadzieję, że przyjdzie się nam razem zestarzeć.
#zwiazki #malzenstwo #rozowepaski #niebieskiepaski #chwalesie
Dziś mija nam 11 lat w małżeństwie. Wiadomo - czasem słońce, czasem deszcz. Ale nie wyobrażam sobie życia bez tego człowieka i mam nadzieję, że przyjdzie się nam razem zestarzeć.
#zwiazki #malzenstwo #rozowepaski #niebieskiepaski #chwalesie

WykopowyInterlokutor +287

Powiedzmy, że jest płyta główna i jednym kliknięciem w programie, mogę ustawić czy port USB będzie ładował urządzenie, czy nie. W Jaki sposób część nieruchoma jest w stanie odciąć lub ograniczyć zasilanie?
#elektronika #kiciochpyta
Edit: ok, trochę się zagalopowałem bo masz ich wewnątrz układów scalonych miliony. Chodziło mi o tranzystor MOS pracujący w układzie klucza, bo to on tak naprawdę odpowiada za zamknięcie/otwarcie obwodu zasilania USB.
Najprościej: zwierasz obwód, więc prąd sobie popłynie do jakiegoś tranzystora, który w wyniku tego zamknie inny obwód. Albo otworzy, nieważne. I tamten inny obwód to znów gdzieś jakiś tranzystor i kolejny, kolejny, kolejny aż do USB.
A tych tranzystorów są miliony.
Komentarz usunięty przez autora
Tak naprawdę, naprawdę, naprawdę mocno upraszczając tranzystor, na potrzeby tego o co tu pytasz:
Masz 3 nóżki -- nazwijmy je A, B, C. Normalnie prąd sobie płynie z A do C, przepływając przez fragment podłączony do nóżki B. Jak na B pojawi się napięcie (bo kliknąłeś myszką i zwarłeś obwód) to te napięcie z B zapcha fragment tranzystora i zablokuje prąd płynący z A do C, tak jakby "zapychało" ścieżkę,
@pytonger: Praktycznie rzecz biorąc takie wytłumaczenie jest totalnie błędne ( ͡° ͜ʖ ͡°) Ale nie da się wytłumaczyć i prosto i poprawnie. Chyba najłatwiej jest powiedzieć że półprzewodnik to jest taki rodzaj izolatora, który łatwo można przerobić na przewodnik np. poprzez podgrzanie.
Każda migająca dioda w piekarniku, lodówce, laptopie to jest dioda sterowana za pomocą tranzystora. Element półprzewodnikowy działający w funkcji elementu kluczującego.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Z%C5%82%C4%85cze_p-n
https://pl.wikipedia.org/wiki/Tranzystor_bipolarny
Ja #!$%@?ę, panowie, opamiętajcie się.
Kolega najwyraźniej nie ma najmniejszego pojęcia o elektronice i półprzewodnikach. Pyta, stara się zrozumieć, chwała mu za to.
A Wy co? Jak patologia z Elektrody -- do totalnego laika #!$%@? z grubej rury MOSFETami, monopolami, pasmami elektronowymi, poziomami Fermiego, dziurami, złączami p-n...
No szanujcie się, jak 7-latek zapyta was, skąd się biorą siuśki to też zaczniecie nawijać o cykl ornitynowym, aminokwasach
No przecież pisałem wyżej. W uproszczeniu dla laika, który nie ma pojęcia o tej całej elektromagii a chce tylko skumać ideę, jak to działa.
Twoja analogia do rowka z kulkami też fajna, do momentu aż zacząłeś straszyć chłopaka monopolami, pasmami elektronowymi i poziomami Fermiego. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Polinik: Przecież napisałem wyraźnie że celowo o tym nie wspominam w wyjaśnieniu... te monopole też nie są potrzebne żeby załapać ideę którą chciałem przekazać. Co do twojej odpowiedzi to po prostu nie odpowiedziałeś na pytanie, które brzmi "jak to możliwe że to się dzieje bez ruchomych części?". Ja się starałem wyjaśnić że prąd jest blokowany przez pole.
@Polinik: jesli byla by to elektroda to dostalby odpowiedz w stylu "poszukaj, takich pytan bylo miliony
@repro5: Jak już chcesz być taki precyzyjny to nawet w takiej temperaturze nie istnieją ( ͡° ͜ʖ ͡°)