Wpis z mikrobloga

Może mi ktoś w najprostszy sposób wytłumaczyć, bo mnie to strasznie męczy, w jaki sposób są przerywane połączenia na układach, które nie mają części ruchomych?
Powiedzmy, że jest płyta główna i jednym kliknięciem w programie, mogę ustawić czy port USB będzie ładował urządzenie, czy nie. W Jaki sposób część nieruchoma jest w stanie odciąć lub ograniczyć zasilanie?

#elektronika #kiciochpyta
  • 38
@repro5: Wszystko to, co porusza się w nim w temperaturze pokojowej. Nawet w temperaturze zera absolutnego energia układu nie jest zerowa. O zasadzie nieoznaczoności Heisenberga słyszałeś?
@4833478: Nawet miałem na zajęciach ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Z czego pamiętam dotyczyło to kłopotu z określeniem położenia danej cząstki.
Sądziłem, że temp zera absolutnego to taka w której jakikolwiek ruch cząstek zanika i nie może być mniejsza.
@repro5: Nie może być mniejsza ale taka minimalna energia to nie jest zero tylko 0,5ħω i cząstki dalej "poruszają się" bo jeśli by się całkowicie zatrzymały to znaczy że miałyby precyzyjnie określoną pozycję i jednocześnie zerowy pęd co łamałoby zasadę nieoznaczoności.
@repro5:

Sądziłem, że temp zera absolutnego to taka w której jakikolwiek ruch cząstek zanika i nie może być mniejsza.

Chciałbym tylko nieśmiało zauważyć, że temperatura może być mniejsza niż 0K. W sensie mieć ujemną wartość.

Jak już się tak precyzyjnie #!$%@? do słówek, skrótów myślowych i uproszczeń...
( ͡° ͜ʖ ͡°)
@repro5:
Nie. Jestem Twoją dziwką od tłumaczenia fizyki. :P
Dostałeś źródło (definicja temperatury), dostałeś omówienie (link do wyjaśnienia zagadnienia przez profesora Philipa Moriarty'ego z Uniwersytetu w Nottingham), więc nie widzę powodu, żeby zaspokajać Twoje dalsze roszczenia.
@Polinik: Raczej robisz to po najniższej linii oporu. Wykazując taką podstawę wnioskuję, że piszę z laikiem, który bazuje na filmikach obejrzanych w sieci, a nie wiedzy zdobytej z książek. Obejrzeć filmik i zgrywać greka też mogę. Porównaj wytłumaczenie @4833478 do swojego ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@repro5:
"Po linii najmniejszego oporu", tak to brzmi, panie nielaik. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
To opór ma być najmniejszy i się idzie po jego linii.
Linie nie są niższe ani wyższe, linie mają tylko jeden wymiar, panie spec, więc mówienie o najniższej albo wyższej linii oporu to tak samo jak mówienie, że temperatura w skali K nie może być ujemna.

Nie jestem dydaktykiem, temat jest zaawansowany, ociera
@Polinik: @repro5: Obejrzałem filmik. Fajny, ale tutaj już się chłopaki łapiecie za słówka i doszukujecie dziury w całym ( ͡° ͜ʖ ͡°) W filmiku po prostu był potrzebny minus w równaniu żeby opisać inwersję obsadzeń więc go sobie dodali do temperatury i nazwali ją "ujemną" ale też powiedzieli wyraźnie że w tej temperaturze układ ma wyższą energię niż w niskich temperaturach dodatnich... więc masło maślane, wszystko
@4833478:
No przecież pisałem żartobliwie na wstępie, że jak się #!$%@? o słówka to też się #!$%@?ę. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
To repro zrobił z tego dyskusję na temat przytaczania źródeł. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Niemniej - nie pisałem o ujemnych energiach, tylko o ujemnych temperaturach.
Ja się #!$%@? do kogoś, kto próbuje grać eksperta, a nim nie jest.

@repro5: Nie krzycz hop, stwierdzasz czy jest ekspertem po paru postach na mirko? Niemądre podejście.