Aktywne Wpisy
Zupa-jeza +244
Marzy mi się Polska w której takie komentarze są wyśmiewane, a nie lajkowane. Całe nasze życie w stadzie polega na stawianiu sobie ograniczeń, żebyśmy się nie pozabijali i żeby to jakoś działało. C--j tam, że 2tys zginie, 10tys zostanie rannych i 100tys postronnych osób będzie miało traumy do końca życia. Prawo do mojego z--------u jest najważniejsze. Gdybyśmy wszyscy mieli taki mental to dalej byśmy siedzieli w pubie w oparach dymu i śmierdzieli
źródło: IMG_9450
Pobierz
nie_odpisuj +1
Dajcie mi jakąś randomową (bardzo) dobrą radę. Obojętnie jaką ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#kiciochypyta #tinder #zwiazki #samotnosc #wygryw #gruparatowaniapoziomu
#kiciochypyta #tinder #zwiazki #samotnosc #wygryw #gruparatowaniapoziomu

1. Izolujesz kod domenowy i aplikacji od infrastruktury, UI, frameworków, bibliotek, etc. Testujesz to jednostkowo.
2. Wszystko inne funkcjonalnie
1. Unikaj kodu w kontrolerze – bo funkcjonalnie (wyciągaj usługi, upewnij się, że masz wyseparowaną warstwę aplikacji i domeny => które możesz testować jednostkowo)
2. Nie używaj ich ORMa z ActiveRecord – bo przywiązuje Twój model do frameworka (i znów: warstwę domenową mógłbyś testować jednostkowo; jak wszystko leży w
https://semaphoreci.com/community/tutorials/getting-started-with-phpunit-in-laravel
Ale naprawdę nie potrafię zrozumieć co to wszystko do diabła ma sprawdzać?
class BetaTest@MacDada: no i po co ta agresja :/
@daro1: no pewnie, ze sie da. tylko zycze powodzenia w recznym testowaniu wiekszej apki przy kazdej p------e ( ͡° ͜ʖ ͡°)
przytoczone przez ciebie testy nie sa unit testami
@daro1: Cała magia polega w automatyzacji.
* Jak będziesz miał 100k linii kodu to nadal będziesz chciał się wszędzie przeklikiwać po każdej zmianie?
* Przeklikałeś się, ale nie uwzględniłeś, że Twoja zmiana wpływa na jakąś inną część systemu – tę którą już nie przeklikałeś – kabum
* Przychodzi junior – skąd wiesz, że jego zmiany nie wybuchły czegoś? On
@paziu: Larwa agresywnie zbiera coraz więcej rynku, najlepszą obroną jest atak ᕙ(⇀‸↼‶)ᕗ
Do Kohany też by się wielu przyczepiło, choćby ze
1. Niekiedy mały projekt zamienia się w większy i wtedy jest kuku.
2. Nadal na produkcji mamy projekty z Kohaną 2 (jedne z najpopularniejszych serwisów rozrywkowych w Polsce) – na szczęście unowocześnione przez Composera i zaciąganie nowych bajerków (jak komponenty Symfony).
3. Poprawiasz w jednym miejscu, przypadkiem psujesz w drugim – jak projekt ma na siebie zarabiać, to takie rzeczy są niedopuszczalne – po to są testy.
4. Programiści są różni – pisanie testów jednostkowych sprawia, że rozwijają się pod względem dizjanu i piszą mniej wujowego kodu (pisanie testów jednostkowych przy naruszaniu SOLID
Files 5375Lines of code 722256 (265 by class, 40 by method)
Logical lines of code 110224 (40 by class, 6 by method)
$session = Session::instance('native');Standardowo Kohana dysponuje tylko natywnymi sesjami (domyślnie) oraz cookie i database. Tutaj w tym przypadku co go podałem używany jest odpowiedni driver, w tym przypadku native. Oczywiście to można zmienić w całej aplikacji w bootstrap.php, używając Session::$default i tam przypisując odpowiedni driver a wszędzie używa się tylko
$session = Session::instance();@daro1: niestety dokladnie tak jest. i np wchodze do jakiegos projektu, oczywiscie testow nie ma (mam wrazenie, ze w startupach pojecie testow w ogole nie istnieje) i kazda p------a, ktora sie zajmuje, wymaga potem przetestowania na n sciezkach. najlepszy motyw jest taki, ze i tak w ostatecznosci musze napisac jakies testy (najczesciej func, bo zazwyczaj kod jest nietestowalny