Wpis z mikrobloga

Mireczki z #webdev , #programowanie i okolic, znacie platformę OutSystems? Możecie powiedzieć coś więcej, jakieś opinie?
Robimy ze wspólnikami dość dużą apkę webową i ostatnio byliśmy na spotkaniu z kolesiami z jednej agencji z Wawy i mocno odradzali m.in. #rubyonrails za to sugerowali właśnie ten OutSystems w którym częśto pracują. Nigdy wcześniej o tym nie słyszałem, co o tym sądzicie, możecie powiedzieć coś więcej? Dzięki :)
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Kubiaczek: Każdy będzie sugerować, to co nie sprawia mu problemów ;)
Olać OutSystems, olać RubyOnRails, tylko self-made ;P

Jeszcze co do Ruby, jeśli nic nie poprawili, to pod Windowsem używanie jest katorgą. Nawet przy dodawaniu jednej kolumny do istniejącej tabeli potrafiło myśleć nad tym 5-6 minut.
  • Odpowiedz
@Kubiaczek: O kurtwa! wygląda to na jakiś automagiczny generator aplikacji wysiwyg, postawiony na .NET, który służy do wszystkiego.
A co jest do wszystkiego, to wiesz do czego jest...
  • Odpowiedz
  • 0
@januzi @chester
Dzięki za opinie. Tak też mi się wydawało, że to nic ciekawego. Jeśli nie ruby to co w takim razie? Chciałbym mniej więcej wiedzieć o czym w ogóle warto myśleć w tym kontekście.
  • Odpowiedz
@Kubiaczek: Jak szukasz frameworka do "dość dużej" "apki webowej" nie podając żadnych potrzeb / wytycznych, to doradzałbym Ci szukać wśród popularnych frameworków, przedstawić możliwe rozwązania przyszłym developerom którzy znają się dobrze na rzeczy aby porównali z tym co chcesz zrobić i wtedy dopiero podejmować ostateczną decyzję.
  • Odpowiedz
@Injection: Dzięki, pytam tylko mocno ogólnie, żeby nieco bardziej zorientować się o czym warto poczytać i co mogą mi zaproponować developerzy żeby chociaż przegooglować z czym to się je. Myślę, że to nie do końca dobre miejsce na wrzucanie szczegółowych specyfikacji ;) Jak widzisz, jedna z agencji zaproponowała mi właśnie ten cały OutSystems, a nie chciałbym się naciąć na jakieś wynalazki, tylko dlatego, że jakiś developer mi je zaproponuje :)
  • Odpowiedz
Sprawdzony jest Ruby on Rails/Django. Nie są mega szybkie dla miliona użytkowników, ale na początek chodzi o MVP i w tych technologiach napewno to osiągniesz szybko i dobrze. Sprawdzone na wszystkie sposoby. Jak będzie bardzo duży ruch, można pomyśleć o przepisaniu(ale to poooootem)
  • Odpowiedz