Z dedykacją dla sebków którym przeszkadza że sędzia Trybunału Konstytucyjnego (podkreślam) zarabia 15k złotych gdy sebek na taśmie zarabia 1,5k złotych.
W UK najlepsi prawnicy nie chcą być sędziami bo nie odpowiadają im podobne relacje w wynagrodzeniach (podobne kwoty, tylko w funtach) i przywileje emerytalne.
@bygsyti: Tylko problem jest szerszy i trzeba te 15 tysięcy przyrównywać do tego ile godzin naprawdę spędzają w pracy (albo przy pracy) bo częściej jeżdżą sobie na jakieś wyjazdy, konferencje, pracują na uczelniach itd.
@bygsyti: a co mi do tego jak to wygląda w jakichś "mitycznych" cywilizowanych krajach. Trzeba też sobie dopowiedzieć jedno. To że ktoś jest sędzia TK nie znaczy że jest znakomitym prawnikiem. Często są to tylko znakomici teoretycy, który w praktyce nie dają sobie rady, nawet nie zakładają własnych kancelarii. Żeby zarabiać na prawie często więcej od wiedzy warta jest umiejętność kombinowania, więc Twój argument jest inwalidą.
@Adams_GA masz racje. Sedziowie spedzaja w pracy o wiele wiecej czasu jak sebixy. Jak nie bedzie na biezaco z orzecznictwem i przepisami to nara. Nie wiem czy jakikolwiek sedzia moze sobie pozwolic na fajrant po 8h pracy i otwarcie piwerka
@bygsyti: no to jeszcze powiedz dlaczego bo stwierdzenie "błądzisz" to kolejny argument z czapy, ciekaw jestem, bo ty możesz sobie siedzieć w UK, a ja siedzę w Polsce i wiem jak to wygląda.
Stosujesz argumentację nie sebixa, a janusza który zawsze wie lepiej. Ty nawet nie rozumiesz jak trudnym i odpowiedzialnym jest ważenie nawet prostych spraw. A jeśli to sprawy Sądów Najwyższych...
a ja siedzę w Polsce i wiem jak to wygląda.
Ale co? Pracujesz w chociaż w kancelarii prawnej? Czy po prostu sąsiad przegrał jakąś sprawę i potem bluzgał na sędziego, przez co uważasz że na
@bygsyti: a skąd ty wiesz co ja rozumiem albo nie? Czy ja gdziekolwiek powiedziałem że to nie jest odpowiedzialny zawód? Ja się tylko odnoszę do tego, że w porównaniu do chociażby godzin pracy które spędzają naprawdę na czystej pracy to są całkiem dobre zarobki. I żebyś się dalej do mnie nie przypieprzał to powiem Ci, że nie wypowiadam się na ten temat w sposób całkowicie nieuprawniony
Ale co? Pracujesz w chociaż w kancelarii prawnej? Czy po prostu sąsiad przegrał jakąś sprawę i potem bluzgał na sędziego, przez co uważasz że na polskich sądach to Ty się znasz jak mało kto?
@bygsyti: pracuję od 4 lat. Najpierw na praktykach, a od ponad 1.5 roku już normalnie. Ty od ilu? W ogóle? Bujasz się ostro mówisz?
Ja nie mam żadnego problemu, to ty mi próbujesz coś wmówić, że jestem
@bygsyti: mnie argument że sędzia pracuje na uczelni czy jeździ na konferencje żeby zebrać informacje z tego co się dzieje dookoła TK nie przekonuje. Sędziowie pracują na uczelniach dla pieniędzy i emerytury a nie żeby poznawać problemy pierwszego świata.
Co do polityków, to mam do nich takie samo zdanie. Też więcej pracy powinni wykonywać w Sejmie. I też można mówić że on pojechał do swojej gminy poznawać problemy lokalnej społeczności,
Jeśli jest tak jak mówisz, to sędziom TK powinno dać się dwukrotne powyżki i ewentualnie bana na konferencje... ale myśl o tym drugim mnie zwyczajnie wzdraga.
@bygsyti: no i niech dadzą im dwukrotne podwyżki, a na konferencje niech jeżdżą z ramienia TK. Uważam jednak że sam czas który spędzają na uczelni zamiast nad pracą w TK można o wiele lepiej wykorzystać bo do tego dochodzą podróże z Warszawy itd. Praktycznie
W UK najlepsi prawnicy nie chcą być sędziami bo nie odpowiadają im podobne relacje w wynagrodzeniach (podobne kwoty, tylko w funtach) i przywileje emerytalne.
http://www.wykop.pl/link/3313093/niektorzy-mysla-ze-15k-zlotych-to-duzo-jak-na-sedziego-tk/
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2407833/175-000-year-Top-lawyers-judges-low-pay-worsening-pensions-says-Lord-Chief-Justice.html
#prawo #trybunalkonstytucyjny #pieniadze
Stosujesz argumentację nie sebixa, a janusza który zawsze wie lepiej. Ty nawet nie rozumiesz jak trudnym i odpowiedzialnym jest ważenie nawet prostych spraw. A jeśli to sprawy Sądów Najwyższych...
Ale co? Pracujesz w chociaż w kancelarii prawnej? Czy po prostu sąsiad przegrał jakąś sprawę i potem bluzgał na sędziego, przez co uważasz że na
@bygsyti: a skąd ty wiesz co ja rozumiem albo nie? Czy ja gdziekolwiek powiedziałem że to nie jest odpowiedzialny zawód? Ja się tylko odnoszę do tego, że w porównaniu do chociażby godzin pracy które spędzają naprawdę na czystej pracy to są całkiem dobre zarobki. I żebyś się dalej do mnie nie przypieprzał to powiem Ci, że nie wypowiadam się na ten temat w sposób całkowicie nieuprawniony
Wystarczyło że zacząłeś od podejścia tak obcesowego i
I co z tego?
Sędziowie TK w ciągu dwóch miesięcy napisali monografię o Konstytucji. Opublikowali ją 9 marca 2016 roku.
To niezły
@bygsyti: pracuję od 4 lat. Najpierw na praktykach, a od ponad 1.5 roku już normalnie. Ty od ilu? W ogóle? Bujasz się ostro mówisz?
Ja nie mam żadnego problemu, to ty mi próbujesz coś wmówić, że jestem
@GordonLameman: a jednak na zachodzie sędziowie orzekają w większej ilości spraw w krótszym czasie.
Bo mają więcej asystentów.
Też od 4. Na wykop zacząłem wchodzić żeby nie zapomnieć
Co do polityków, to mam do nich takie samo zdanie. Też więcej pracy powinni wykonywać w Sejmie. I też można mówić że on pojechał do swojej gminy poznawać problemy lokalnej społeczności,
Jeśli jest tak jak mówisz, to sędziom TK powinno dać się dwukrotne powyżki i ewentualnie bana na konferencje... ale myśl o tym drugim mnie zwyczajnie
@bygsyti: no i niech dadzą im dwukrotne podwyżki, a na konferencje niech jeżdżą z ramienia TK. Uważam jednak że sam czas który spędzają na uczelni zamiast nad pracą w TK można o wiele lepiej wykorzystać bo do tego dochodzą podróże z Warszawy itd. Praktycznie