Wpis z mikrobloga

Z dedykacją dla sebków którym przeszkadza że sędzia Trybunału Konstytucyjnego (podkreślam) zarabia 15k złotych gdy sebek na taśmie zarabia 1,5k złotych.

W UK najlepsi prawnicy nie chcą być sędziami bo nie odpowiadają im podobne relacje w wynagrodzeniach (podobne kwoty, tylko w funtach) i przywileje emerytalne.

http://www.wykop.pl/link/3313093/niektorzy-mysla-ze-15k-zlotych-to-duzo-jak-na-sedziego-tk/

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2407833/175-000-year-Top-lawyers-judges-low-pay-worsening-pensions-says-Lord-Chief-Justice.html

#prawo #trybunalkonstytucyjny #pieniadze
  • 70
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@bygsyti: Tylko problem jest szerszy i trzeba te 15 tysięcy przyrównywać do tego ile godzin naprawdę spędzają w pracy (albo przy pracy) bo częściej jeżdżą sobie na jakieś wyjazdy, konferencje, pracują na uczelniach itd.
  • Odpowiedz
@bygsyti: a co mi do tego jak to wygląda w jakichś "mitycznych" cywilizowanych krajach. Trzeba też sobie dopowiedzieć jedno. To że ktoś jest sędzia TK nie znaczy że jest znakomitym prawnikiem. Często są to tylko znakomici teoretycy, który w praktyce nie dają sobie rady, nawet nie zakładają własnych kancelarii. Żeby zarabiać na prawie często więcej od wiedzy warta jest umiejętność kombinowania, więc Twój argument jest inwalidą.
  • Odpowiedz
@Adams_GA masz racje. Sedziowie spedzaja w pracy o wiele wiecej czasu jak sebixy. Jak nie bedzie na biezaco z orzecznictwem i przepisami to nara. Nie wiem czy jakikolwiek sedzia moze sobie pozwolic na fajrant po 8h pracy i otwarcie piwerka
  • Odpowiedz
@bygsyti: no to jeszcze powiedz dlaczego bo stwierdzenie "błądzisz" to kolejny argument z czapy, ciekaw jestem, bo ty możesz sobie siedzieć w UK, a ja siedzę w Polsce i wiem jak to wygląda.
  • Odpowiedz
@Adams_GA: Dobra, ok. To ja powiem.

Stosujesz argumentację nie sebixa, a janusza który zawsze wie lepiej. Ty nawet nie rozumiesz jak trudnym i odpowiedzialnym jest ważenie nawet prostych spraw. A jeśli to sprawy Sądów Najwyższych...

a ja siedzę w Polsce i wiem jak to wygląda.

Ale co? Pracujesz w chociaż w kancelarii prawnej? Czy po prostu sąsiad przegrał jakąś sprawę i potem bluzgał na sędziego, przez co uważasz że na
  • Odpowiedz
Ty nawet nie rozumiesz

@bygsyti: a skąd ty wiesz co ja rozumiem albo nie? Czy ja gdziekolwiek powiedziałem że to nie jest odpowiedzialny zawód? Ja się tylko odnoszę do tego, że w porównaniu do chociażby godzin pracy które spędzają naprawdę na czystej pracy to są całkiem dobre zarobki. I żebyś się dalej do mnie nie przypieprzał to powiem Ci, że nie wypowiadam się na ten temat w sposób całkowicie nieuprawniony
  • Odpowiedz
Ale co? Pracujesz w chociaż w kancelarii prawnej? Czy po prostu sąsiad przegrał jakąś sprawę i potem bluzgał na sędziego, przez co uważasz że na polskich sądach to Ty się znasz jak mało kto?

@bygsyti: pracuję od 4 lat. Najpierw na praktykach, a od ponad 1.5 roku już normalnie. Ty od ilu? W ogóle? Bujasz się ostro mówisz?

Ja nie mam żadnego problemu, to ty mi próbujesz coś wmówić, że jestem
  • Odpowiedz
Podobnie sędziowie sądów powszechnych - nawet akta z sądu zabierają, aby nad nimi pracować. Kilkanaście godzin pracy na dobę to nic dziwnego.

@GordonLameman: a jednak na zachodzie sędziowie orzekają w większej ilości spraw w krótszym czasie.
  • Odpowiedz
@Adams_GA:

pracuję od 4 lat. Najpierw na praktykach, a od ponad 1.5 roku już normalnie. Ty od ilu? W ogóle? Bujasz się ostro mówisz?

Też od 4. Na wykop zacząłem wchodzić żeby nie zapomnieć
  • Odpowiedz
@bygsyti: mnie argument że sędzia pracuje na uczelni czy jeździ na konferencje żeby zebrać informacje z tego co się dzieje dookoła TK nie przekonuje. Sędziowie pracują na uczelniach dla pieniędzy i emerytury a nie żeby poznawać problemy pierwszego świata.

Co do polityków, to mam do nich takie samo zdanie. Też więcej pracy powinni wykonywać w Sejmie. I też można mówić że on pojechał do swojej gminy poznawać problemy lokalnej społeczności,
  • Odpowiedz
@Adams_GA:

Sędziowie pracują na uczelniach dla pieniędzy i emerytury a nie żeby poznawać problemy pierwszego świata.

Jeśli jest tak jak mówisz, to sędziom TK powinno dać się dwukrotne powyżki i ewentualnie bana na konferencje... ale myśl o tym drugim mnie zwyczajnie
  • Odpowiedz
Jeśli jest tak jak mówisz, to sędziom TK powinno dać się dwukrotne powyżki i ewentualnie bana na konferencje... ale myśl o tym drugim mnie zwyczajnie wzdraga.

@bygsyti: no i niech dadzą im dwukrotne podwyżki, a na konferencje niech jeżdżą z ramienia TK. Uważam jednak że sam czas który spędzają na uczelni zamiast nad pracą w TK można o wiele lepiej wykorzystać bo do tego dochodzą podróże z Warszawy itd. Praktycznie
  • Odpowiedz