Wpis z mikrobloga

Afera z frankowiczami w skrócie polega na tym, że:
- nabrali kredytów bo takie tanie raty,
- kurs się zmienił,
- o k---a raty drogie,
- pomuszcie banki rujnujo rzycie,

Dobrze rozumiem? Jeśli tak to... Serio? (,)

#frankowicze #aferazdupy
  • 91
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@zjemcimatke: @Klofta: po części tak było, ogólnie z tego co zauważyłem to najbardziej plują o te franki sie Ci którzy wzieli bardzo duże sumy na gównoinwestycje... (typu pracownica banku która wzięła ponad 1mln we frankach bo chciała)
Ale niektórzy (jak moi rodzice + kilku znajomych) nie mieli możliwości wzięcia kredytu na mieszkanie w PLNach, za to 2x tyle mogli praktycznie od ręki dostać we frankach...
  • Odpowiedz
@zjemcimatke: Jak nie wygram w totka to też powiniennem się poskarżyć i prosić o pomoc, no bo miałem zyskać, a jednak straciłem. Teraz wystarczy zebrać kilka osób co nie trafiło szóstki w Lotto i możemy wychodzić na ulice :)
  • Odpowiedz
@Ponczo88: "nie mieli możliwości wzięcia kredytu na mieszkanie w PLNach, za to 2x tyle mogli praktycznie od ręki dostać we frankach..." kuźwa jaka to była logika? Wygląda mi tylko na logikę banku.
  • Odpowiedz
@M4ks: Kolego, nawet nie wiesz ile jest popełnianych samobójstw w ciągu roku z powodu kredytów, obyś nigdy nie poczuł ciężkiej ręki odsetek. To oczywiste, że bankowi musi się to opłacać, to jest teoretyczna korzyść dla obu stron, ja nie mam pretensji do banku, że chce zarobić tylko że minipuluje.
  • Odpowiedz
@baltazarbaltazarowiczzewakin: Nie rozumiem porównania, tym bardziej, że kupując auto masz jakąś świadomość produktu, tutaj dostajesz ofertę gotówkową na umowę. Skoro kogoś byłoby stać na odłożenie pieniędzy na mieszkanie to by się nie trudził w poszukiwaniu kredytu. Trzeba mieć naprawdę kosmiczne zarobki żeby odłożyć na czysto 250 tysiecy na mieszkanie. Zakładając składkę na konto oszczędnościowe co miesiąc przez pięć lat daje to jakieś 4166zł. Chyba niewiele jest rodzin które na to
  • Odpowiedz
@tomaszk-poz: no jeśli człowiek idzie to wszystkich dostępnych banków i słyszy że nie ma zdolności na 100 000PLN, za to może dostać 200 000 ale we frankach, to tak jest to logika banku
  • Odpowiedz
Kolego, nawet nie wiesz ile jest popełnianych samobójstw w ciągu roku z powodu kredytów, obyś nigdy nie poczuł ciężkiej ręki odsetek

@nofaktycznie: A ile ludzi ginie z powodu wypadkow.. zakazac aut! Sorry, nie ma sie kasy na mieszkanie to trzeba ryzykowac.
Byly juz czasy, gdzie nikt nie zarabial i kazdy mial tyle samo - ale jakos sie nie podobało...
  • Odpowiedz
@zjemcimatke: niestety rozumiesz to źle. Ale są majętni ludzie, którym na rękę jest taka interpretacja, a w dodatku ona jest medialna, więc takie mamy przekonanie społeczne. Ja jestem frankowcem, nie oczekuję dotacji z budżetu państwa, mam pretensje do banku, a pomocy oczekuję jedynie z wyegzekwowaniem prawa.
  • Odpowiedz
@zjemcimatke: ktoś w mojej rodzinie ma kredyt we frankach i nie stęka. Tak za kredyt wybudował dom, teraz ciężko pracuje i go spłaca. Jest szczęśliwy ze udało mu sie zrealizować jego z jednych najskrytszych marzeń jakim było właśnie wybudowanie SWOJEGO domu. Nie rozumiem bólu d--y frankowiczow, nikt im nie kazał niczego brać, każdy był świadomy ryzyka. Chcieli to maja

Fakt. Rata kredytu wzrosla i to znacznie, osoba dorosła powinna być
  • Odpowiedz
@zjemcimatke: mój pracodawca ma kredyt we frankach. I jest z tych co dziwią się, że ludzie tak narzekają skoro sami wiedzieli co podpisują. I jako podatnik to nie chciałby dopłacać do cudzych kredytów...
  • Odpowiedz
  • 0
@borsuczki_robio_sztuczki a to ciekawe co piszesz. Pamiętam jak chciałem wziąsc hipoteczny we franku w pierwszej polowie 2008 r to w każdym banku większą zdolność miałem w złotówkach. Suma sumarum kredytu żadnego nie zaciągnąlem. Poznałem wtedy fajną dziewczynę i pojechaliśmy zwiedzać świat. Jak wrocilismy do PL po pół roku to już kredytów we frankach nie udzielali. Zresztą wszystkie akcje sprzedałem wtedy na miesiąc przed kryzysem w Stanach. Na samym topie. Czysty przypadek.
  • Odpowiedz