Wpis z mikrobloga

#fasadin #programowanie #naukaprogramowania

http://fasadin.4programmers.net/

- Zmieniłem wygląd bloga.
- Poprawiłem literówki oraz wskazówki które dostałem
- Dodałem kolejną lekcje

Rozdział 8 będzie o tablicach
- Na początku pokaże jak używać debuggera
- Następnie polecę githuba (i także podam swoje konto żeby projekty z lekcji były dostępne z poziomu githuba). Wyjaśnię również podstawy używania
- Wyjaśnię tablicę (bez szczegółów)
- Krok po kroku napiszę projekt typu dziennik (z nauczycielem, ocenami, uczniami) na bazie tablic. Również z zapisywaniem do plików oraz przypomnienie jak używać google
- Przerobię kod tak by używał std::vector

Wiem, że najsłabszą stroną kursu jest moje pismo (gramatycznie i stylistycznie). Jednak sądzę, że z czasem wszystko się poprawi :)

No Gyn polecił ten kurs :)
http://www.wykop.pl/wpis/18841917/szacunek-fasadin-%CA%96-cpp/

Wszelkie uwagi będą mile widziane.
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@GlenPL: staram się dodawać jak najczęściej (przynajmniej raz w tygodniu). Ostatnio miałem dość dłuższa przerwę od pisania na blogu. Sądzę, że następny rozdział pojawi się w następnym tygodniu gdyż będzie to długi rozdział
  • Odpowiedz
Krok po kroku napiszę projekt typu dziennik (z nauczycielem, ocenami, uczniami) na bazie tablic

@fasadin: Zawsze się zastanawiałem, dlaczego wszystkie (podkreślam, wszystkie) kursy mają dokładnie taką samą strukturę i przykłady są zawsze takie same.
  • Odpowiedz
@Sibuyas: dobrze będzie mi później go przerabiać na polimofrizm oraz na format JSON. Struktura programu jest banalnie prosta, ale nie wszystkie problemy są banalnie proste ;) Jeżeli masz lepszy pomysł który jest łatwy do napisania i zrozumienia przez początkujących to napisz :)
  • Odpowiedz
@Sibuyas: I przychodzi ekspert domenowy i rozjeżdża Twoje przykłady, łącznie z dziennikiem. Przykłady powinny być proste, jak zacząłem dawać (w zasadzie pozwoliłem wymyślać) przykłady "Twojego" typu to się ludzie pozabijali na nieznajomości tematu.
@fasadin Na dzień dzisiejszy najlepiej łapać jakiś popularny temat typu tablica pokemonów ;).
A #include dołącza plik nagłówkowy a nie bibliotekę.
  • Odpowiedz
@piotrb: Ok, w takim razie niech powstaje tysiącpięcsetpiędziesiątypierwszy kurs podstaw C oparty na tych samych przykładach, o dokładnie takiej samej strukturze i poruszający dokładnie te same problemy, co każdy inny. I skończy się jak każdy inny - prostackie podstawy na zasadzie "Kali jeść", a potem ni z gruchy ni z pietruchy "no to teraz przejdźmy do czegoś praktycznego" i ogromny natłok informacji, kompletna zmiana sposobu myślenia i gigantyczny przeskok poziomu
  • Odpowiedz