Wpis z mikrobloga

Zauważyliście, że #boldupy o LPG w samochodach mają zawsze osoby, które nigdy go nie miały lub jeżdżą dieslem? Nie potrafie zrozumieć tego hejtu na LPG. Co w nim złego? I te komentarze do #pokazauto 14 letniego audi 1.8t z lpg ,,jak Cie nie stac na lanie pb to nie kupuj takiego silnika tylko seicento" xd jeździsz tanio, jak dobrze zrobiona instslacja to nie ma strat mocy...tu nie ma minusów #motoryzacja
  • 209
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@dofrytekkucharek: @etkath: brat ma insygnie opc w którą wsadził LPG niedawno. pali mu 13 litrów czyli 100km przejezdza za 20zł co ja passatem 19tdi robie za 30zł teraz.
a co do spadku mocy wcześniej miał audi s6 380KM i robił porównanie, robił testy (0-100, 100-200) i różnice były tak małe, że wpadały w błąd pomiarowy
  • Odpowiedz
@dofrytekkucharek: porównując teraz wydatki na rope z tym co bym wydawał na LPG to mam ochotę sprzedać ten samochód ale z drugiej strony zmienić Alfe Romeo w dieslu na benzyne to s---------o ( ͡° ͜ʖ ͡°) no i w dieslu lubię jak sobie czasami mocniej zakopci ( ͡ ͜ʖ ͡)
  • Odpowiedz
Zrobić taką instalację jest bardzo ciężko, strata mocy dlatego jest zawsze. Druga rzecz, że te instalacje się zwyczajnie psują, trzeba je regulować i zajmują miejsce w bagażniku. Trzecia rzecz, że niszczą silnik. Ale w tym kraju, gdzie dojeżdża się szrot z Niemiec, i gdzie nikt nie dba o samochód, bo przecież kupi następny za grosze za 5 lat, to nie problem, wiadomo.

@etkath: o lol, odhibernowano Cię z lat 90
  • Odpowiedz
@ladzik: to tak, dodatkowe 60 zł co roku za przegląd rejestracyjny (jak nowy samochód to dodatkowe 3 przeglądy po 1, 2 i 4 roku). Wymiana filtrów, zagęszczenie wymian świec i przewodów zapłonowych (o ile w danym samochodzie występują).

Co do paliwa, w bardzo mroźną zimę udało mi się spalić prawie 4l benzyny/100km na rozgrzewanie samochodu. Normalnie jest to mniej więcej 1-2 l/100 km, w lato spada praktycznie do zera bo gaz włącza się bardzo szybko.

(ale pali jakieś 10%
  • Odpowiedz
@megawatt: tak racja, źle przeliczyłem spalanie na lpg i benzynie, wychodzi trochę ponad 20%. Tak czy siak, jeśli zsumujesz to wszystko to i tak wychodzi SPORO taniej. Przy moim aktualnym przebiegu (wcześniej było trochę więcej) czyli 20k km /rok, różnica w opłacie za paliwo wychodzi rocznie około 3500zł. Czym jest te dodatkowe 60 zł? :)
  • Odpowiedz
- Ci, którzy uważają, że gaz jest dla biednych, to snoby. Przecież jeżeli nie ma różnicy w jeździe, a założenie instalacji nie wpływa źle na silnik, to czemu tego nie zrobić? Jeżdżę na gaz, bo potrafię liczyć - powiedział jakiś czas temu w wywiadzie dla gazeo.pl Pudzianowski.
  • Odpowiedz
@etkath: mam 3.5 V6 i leję benzynę, to nie ma nic wspólnego z tym co mam w samochodzie. Po prostu masz jakieś informacje z przełomu lat 80 i 90, nic więcej.
  • Odpowiedz
xylorinn no, bo lepiej jezdzic golfem 1.4 niż kupoć prawdziwy samochód z prawdziwym silnikiem i w lpg placic za paliwo tyle samo co ten napinacz :)

@dofrytekkucharek: to już nawet nie chodzi o to że do słabych silników nie warto - oni p------ą o tym gazie dla zasady chyba. Sam mam zamiar kupić jakieś auto z 1.4 albo 1.6 i wstawić do tego gaz - po prostu lubię tanio jeździć.
  • Odpowiedz
@Gentlemanus: prędzej będę musiał zmienić turbinę, całkowicie się z tobą zgadzam że hejt jest nieusprawiedliwiony, sam rozglądam się za mniejszym autkiem i z chęcią kupiłbym jakieś w gazie ale trzeba dopasować instalację do silnika jeżeli ma to być tańsze rozwiązanie :)
  • Odpowiedz