Wpis z mikrobloga

Zauważyliście, że #boldupy o LPG w samochodach mają zawsze osoby, które nigdy go nie miały lub jeżdżą dieslem? Nie potrafie zrozumieć tego hejtu na LPG. Co w nim złego? I te komentarze do #pokazauto 14 letniego audi 1.8t z lpg ,,jak Cie nie stac na lanie pb to nie kupuj takiego silnika tylko seicento" xd jeździsz tanio, jak dobrze zrobiona instslacja to nie ma strat mocy...tu nie ma minusów #motoryzacja
  • 209
@Majkel91: ja mam tak samo a samochodów miałem bardzo dużo z wieloma typami silinków.
Moja 11 letnia octavia śmiga bez problemów od "urodzenia" na LPG.
Jeśli się serwisuje, wymienia filtry i robi przeglądy wszystko działa bez zarzutu.
Oczywiście są silniki, które z gazem sobie nie radzą, ale aby to sprawdzić wystarczy poszperać 5 minut w google.

Co do Niemiec - czytałem ostatnio artykuł, który przedstawia ten kraj jako nowego potentata w
@etkath: no tak, bo na zachodzie kupują mieszkania za gotówkę, samochody za gotówkę i jeżdzą na wakacje na Marsa, do tego nie ma tam Lidla czy innego Aldi. Chyba własnie dałem się strollować, gratuluję ( ͡° ͜ʖ ͡°)

5-6k, NO ALE xD

@etkath: no to zdecyduj się, w końcu mają pieniądze czy nie mają? Za Landi Renzo do V6 dałem wiele lat temu 4.5k (gotówką (
:D logika @etkath jest powalająca.

Ile pokonujesz km kwartalnie swoim samochodem?
Ja średnio 15 000 km - masz tu porównanie kosztów:
w benzynie kosztowało by mnie to +/- 5400 zł (przy spalaniu 8l, cenie benzy 4,5zł)
w LPG kosztuje mnie to 2400 zł (przy spalaniu 10l, cenie gazu 1,6zł)

3000 zł różnicy w ciągu 3 miesiecy
rocznie daje mi to 12 000 zł
W ciągu 4 lat (średnio po tylu zmienia się
@etkath: Ale dlaczego mierzysz każdego swoja miarą i uwżasz że wszystko trzeba na kredyt i że każdy cebula? Uwierz że można zarabiać w PL tyle aby było stac na kupno auta za 30k i odłożyć na to w pół roku bez problemu mając własne mieszkanie. A to że zakładam LPG do takiego auta oznacza po prostu że umiem liczyć kasę.

Patrząc na Twoje komentarze raczej jestem pewien że poza pożyczonym autem
@dofrytekkucharek: LPG jest lepsza od benzyny. I chodzi nie tylko o koszta tylko o sam fakt jego wpływu na silnik nie wspominając o środowisku.. Sam bym jeździł na LPG ale mi się to akurat nie opłaca bo z tego co kiedyś liczyłem zwróciło by mi po 11 latach bo robię krótkie odcinki i na gazie jeździł bym tylko w lato i też kawałek drogi. Poza tym stare auto nie wiem ile