Wpis z mikrobloga

mam problem z przysłoną w obiektywie. rozebrałam go przed chwilą i na moje oko tam wszystko gra, jednak przysłona nie reaguje podczas kręcenia. jak ręcznie przesuwam ten bolec od przysłony w rozebranym obiektywie, to normalnie chodzi, ale w skręconym obiektywie nic. obiektyw mi nigdy nie upadł (nie wiem, jak poprzedniemu właścicielowi, @Mcmaker? :D), ma nadal jakiś smar między mechanizmami, ale to wszystko, co potrafię zdiagnozować. przejście z auto na manual też chodzi, ale nie jestem pewna, czy ten mechanizm na sprężynach który łączy obręcz przysłony z tym bolcem sterującym przysłonę styka się z obręczą. wydaje mi się, że w tym jest cały problem. tylko teraz pytanie - jak to naprawić? obiektyw 50/1.8, marki nie znam, bo to jakiś taki no-name. czy jest możliwość samodzielnej naprawy? bo dałam za obiektyw na tyle mało, że serwis wyjdzie nieopłacalny. przesłonę mam na stałe na 1.8, pewnie mogłabym sobie ręcznie w obiektywie po rozkręceniu ustawić na stałe inną, no ale nie o to przecież chodzi żebym rozkręcała gdzieś na dworze obiektyw i bolcowała samodzielnie ( ͡° ͜ʖ ͡°)

z tego, co rozumiem, to tutaj pan ma ten sam problem, ale w analogowym aparacie: http://forum.olympusclub.pl/threads/77069-Problem-z-przys%C5%82on%C4%85-MC-Helios-77m-4-1.8-50

#pytanie #aparat #fotografia #nikon #obiektyw
  • 19
  • Odpowiedz
@SScherzo jak nie chcesz naprawiać w serwisie, to chociaż prześlij im do diagnozy. Zazwyczaj robią bezpłatnie albo śmieszne pieniądze a ty będziesz wiedziała co się zepsuło :)
  • Odpowiedz
@ManTaQue: no za stówkę mogłabym naprawić, ale więcej nie dam, bo po prostu kupiłam go za grosze i trochę szkoda mi wydawać wielokrotność ceny obiektywu na jego naprawę. tym bardziej, że sam obiektyw działa i na 1.8 bardzo ładnie robi, jedynie ta przysłona daje dupy bo nie mogę jej zmieniać.
  • Odpowiedz
@ManTaQue: dodam też, że dzisiaj mi się na chwilę przed rozkręceniem naprawiła sama przysłona, ale po chwili znowu padło. stąd rozkręciłam, bo pomyślałam, że może coś blokuje i uda mi się naprawić, skoro samo zaskoczyło, ale niestety.
  • Odpowiedz
@ManTaQue: z tego, co widzę, to tego typu obiektywy można dorwać i za 100 złotych wraz z analogowym aparatem na Allegro, więc naprawa mi się totalnie nie opłaca. lepiej już chyba nowy kupić od kogoś :P tzn. używany, ale inny egzemplarz po prostu.
  • Odpowiedz
marka to Revuenon, a tak juz bez zgryzliwosci ;) jezeli film nie pomaga w poprawnym poskładaniu to faktycznie lepiej kopić kolejny lepszy ;) Ja kupiłem zenita z helios 44m4 za 65 z przesyłką na olx ;) teraz czaje się na Pancolar 1,8/50
  • Odpowiedz
@breja: mam dwa adaptery, jeden ze szkłem, drugi zwykły. problem występuje na obydwu oraz również kiedy obiektyw jest nieprzypięty do aparatu w ogóle.
  • Odpowiedz
@Mcmaker: tak. teraz niebieski coś pogrzebał i lepiej działa, ale też się zacina. trzeba poruszać obiektywem i wtedy znowu wskakuje. coś tam po prostu wypada w środku, na szybko nic więcej nie odkryliśmy :P
  • Odpowiedz