Wpis z mikrobloga

Jest tu jakiś spec z #tauron albo od montażu #monitoring?
Jest sobie słup właśnie z tauronu, doprowadzający prąd na moją działkę. Chciałbym na tym słupie zamontować kamerę monitorującą wjazd na działkę. Wie ktoś jak wygląda procedura uzyskania pozwolenia na montaż kamery na słupie taurona i czy w ogóle jest taka szansa? (z drugiej strony - czemu by nie, skoro światłowody obcych firm wiszą).

Wszystko musi być w pełni legalne, więc dzięki za wszelkie odpowiedzi typu 'montuj, nie pytaj o zgodę' - niestety mam tak miłych sąsiadów, że tauron w ciągu 10 sekund wiedziałby, że coś robię przy słupie...
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@husky83: jeżeli chodzi o światłowody to do dzierżawy słupów potrzebny jest wpis do rejestru przedsiębiorców telekomunikacyjnych i umowa z właścicielem (w tym przypadku Tauronem).
  • Odpowiedz
@husky83: idź do tauronu i zapytaj się kogokolwiek. Myślę, że wniosek z załączoną mapką wystarczy lub projekt. Potem dadzą decyzję i wystawią ci fakturę. Jak opłacisz możesz montować. Potem odbiór. No i teraz coroczna opłata za dzierżawę.
Tak to przeważnie się odbywa. Ale co kraj to obyczaj. Może ci być taniej kupić jakiś słup rurowy i go zlokalizować w pobliżu słupa, żeby był równie dobry kąt widzenia.
  • Odpowiedz
@NiechKtosCos: Napisałem im maila z pytaniem jak wygląda procedura - odpisali, że muszę podać pesel, imię i nazwisko, numer klienta i adres... No sorry, ale takich informacji raczej nie potrzebują, żeby odpowiedzieć jak wygląda procedura ;-)
Faktycznie zastanawiam się nad własnym słupkiem, będzie prościej i szybciej (chociaż mniej stabilnie) ;-)
  • Odpowiedz
@husky83: eee faktyczna bzdura z tymi danymi. Smaruj pismo + mapka z internetu z zaznaczeniem słupa. W piśmie zapytaj co i jak masz postąpić. Za miesiąc ci odpiszą. Jednak najkorzystniej jest pójść osobiście z mapką.
Zresztą jak zrobisz swój słupek, dasz mu jakiś ustój lub fundament, to wcale nie będzie mniej stabilnie.
  • Odpowiedz
@husky83: Stoję przed podobnym problemem teraz xD Tauron mi odpisał dość szybko:
muszę:
-dostarczyc wniosek o wydanie warunków technicznych
-dostarczyć mapkę z naniesionym słupem na którym ma być kamera
-dostarczyc wniosek o możliwość zamontowania kamery na słupie
-podać adres do korespondencji bo odpowiedź tylko w
  • Odpowiedz