Wpis z mikrobloga

Kolejny dłuższy wpis dziś, ale trzeba wykorzystać ostatni dzień urlopu :)
Za kilka dni minie 3 miesiące jak kupiliśmy z Różowym #auto. #honda #civic 8. generacji, 2007 rok, silnik benzynowy 1.8, skrzynia manualna, sedan.
Auto z polskiego salonu.
Klika obserwacji i opinii :)

Po pierwsze, jeździ się tym bardzo fajnie, nie jest wcale takie twarde jak piszą w internetach, ale może dlatego że to sedan i jest ciut inaczej zawieszony niż ufo? Nie wiem. W każdym razie ja nie mam z tym problemów.

Spalanie mile zaskakuje, szczególnie w trasie. Przy prędkościach poniżej 120 km/h schodzi do 5,9l/ 100 km. Przy szybszej jeździe 6-6,2l/ 100 km.

W ogóle dłuższe podróże to jest to gdzie to auto najlepiej się odnajduje :) przynajmniej taka jest moja opinia. Żadnych problemów przy wyprzedzaniu. Sporo miejsca w środku, pojemny kufer. Szkoda tylko że nie mam tempomatu.

Teraz trochę mniej przyjemnych tematów.

Po zakupie, poszła od razu do serwisu.
Wymieniony olej, klocki hamulcowe przód i tył, tarcze tył, tuleje w wahaczach, razem z "robotą" zapłaciliśmy 1600 złotych.
Niestety pojawił się problem z hałasującą skrzynią, łożyska były do wymiany, o perypetiach z tm związanych piszę tutaj. W końcu auto naprawił mechanik Sąsiad Różowego. Wszystkie 7 łożysk kwalifikowało się do wymiany, koszt jednego podobno około 100 zł, więc tańszą opcją była wymiana całej skrzyni na używaną. Do tego okazało się że sprzęgło też już do wymiany.
Za całość razem z wynagrodzeniem zapłaciliśmy 1700 złotych (skrzynia 500, sprzęgło nowe ponad 700 i olej), ale to po znajomości, więc raczej mało miarodajna cena.

#motoryzacja #autolb
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Guillem: Można to tak zinterpretować :) Ale do wymiany sprzęgła i problemów ze skrzynią przejechaliśmy ponad 3000 km, więc ciężko powiedzieć że od razu po zakupie. A reszta to wszystko co zużywa się w każdym aucie, trudno kupić używane, do którego nie trzeba dołożyć na starcie.
  • Odpowiedz
@AlvarroLB: Jaki przebieg? Średnie spalanie podajesz według komputera? Muszę cię zmartwić, komputer zazwyczaj zaniża o ok. 0.5l/100km. Sprawdź sam, zatankuj do pełna i wyzeruj licznik, potem znowu zatankuj do pełna i zobacz ile na tym przejechałeś.
  • Odpowiedz
@bigger: MAteriały nie powalają, to fakt. Ale czy jest tak źle? W 2 miejscach są wyraźne ślady zużycia, na drążku zmiany biegów i na drzwiach kierowcy. Reszta ok. Nic nie trzeszczy/skrzypi. Przebieg w momencie zakupu 156k.
  • Odpowiedz
@AlvarroLB: Przebieg autentyczny? W tym Civicu przy 100tys jest regulacja zaworów (warto się upewnić czy miałeś zrobione) a przy 120tys wymiana oleju w skrzyni - może ktoś nie zrobił i stąd te probemy?

Sam mam takiego Civica i gwarantuje ci, że komputer zaniża.

Jeśli o zużycie chodzi to u mnie podobnie, tapicerka na drzwiach od kierowcy dość zużyta, lewarek wygląda jeszcze całkiem znośnie (u mnie 100 tys.).
  • Odpowiedz