Wpis z mikrobloga

Mirki, co sądzicie o Januszu Zajdlu? Przeczytałem "Cylinder van Troffa", "Cała prawda o planecie Ksi", "Limes inferior" i muszę przyznać, że najbardziej podobała mi się "Limes inferior", w klimacie przypominająca trochę P. Dicka. Niemniej byłem zawiedziony końcówką, a zakończeniem "Planety Ksi" byłem już szczególnie zawiedziony.
Zajdel czasami jest porównywany z Lemem, ale wydaje mi się, że to jednak zupełnie nie ta liga...
#przemyslenia #scifi #stanislawlem #ksiazki #literatura #zajdel #lem
  • 14
  • Odpowiedz
@mysteron: Zajebisty. Przeczytałem:
Lalande 21185 (Nasza Księgarnia, 1966)
Prawo do powrotu (Nasza Księgarnia, 1975)
Cylinder van Troffa (Czytelnik, 1980)
Limes inferior (Iskry, 1982)
Wyjście z cienia
  • Odpowiedz
@mysteron: Z wymienionej przez Ciebie trójki Limes inferior także jest moim ulubionym tytułem, razem z Paradyzją szczególnie wyróżniają się na tle innych jego książek. Co do Dickowego klimatu to muszę się nie zgodzić, zazwyczaj czytając cokolwiek Dicka dostaję obraz jednostki w świecie, świat mało co mnie obchodzi, bo Dick skupia się głównie na bohaterach. Natomiast u Zajdla świat jest często ciekawszy niż sami bohaterowie, biorąc dodatkowo pod uwagę jakie idee
  • Odpowiedz
@mysteron: Nie inna liga, tylko inna dyscyplina. Obaj panowie są genialni, ale ciężko porównywać przenikliwą social fiction Zajdla z science fiction Lema.
  • Odpowiedz
@mysteron: Co do człowieka z zamku zgadzam się w 100%, tam akurat wymyślił tak ciekawą wizję świata, że znowu bohaterowie wtedy kuleli, przynajmniej jak dla mnie, bo nie pamiętam kompletnie nic szczególnego o nich, natomiast wizję świata mam nadal w pamięci. Natomiast w ubiku, jednej z najlepszych książek dicka, czy tak naprawdę najważniejszą sprawą za którą Ty się opowiadasz jest bogaty opis świata, czy raczej niejednoznaczność akcji oraz całego sensu
  • Odpowiedz
@kurp: Ale przecież Lem także startował w dyscyplinie social fiction, tylko można by tak rzec, że z drugiej strony, bo sam był zauroczony socrealizmem, co można zobaczyć we wczesnych utworach, dajmy na to w Astronautach ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@mysteron: porównywanie Zajdla z Lemem jak już koledzy wyżej napisali nie ma sensu, bo to dwa zupełnie różne nurty SF.

Zakończenie Limes Inferior - kurcze, nie podoba się chyba nikomu i zawsze miałem wrażenie, że było zrobione na siłę, że autor musiał zakończyć rozgrzebaną powieść z dnia na dzień, bo wydawca cisnął, bo terminy goniły, czy coś. Tymczasem skądinąd wiem, że nie, nic takiego nie miało miejsca, że to był
  • Odpowiedz