Wpis z mikrobloga

Zrobiłam dzisiaj sobie całkiem smaczny koktajl ze świeżych owoców, więc jakby ktoś chciał wypić coś dobrego, to może sobie z nudów machnąć:

300 g truskawek

1 banan

1 pomarańcza

4 listy świeżej mięty

5 listków świeżej stewii - zamiast cukru pierwszy raz użyłam naturalnego słodzika.

kilka kostek lodu i trochę wody - chciałam, aby koktajl był nieco chłodniejszy i rzadszy.

A wygląda on tak:

#gotujzwykopem #gotowanie #truskawki #stewia
Saszimi - Zrobiłam dzisiaj sobie całkiem smaczny koktajl ze świeżych owoców, więc jak...

źródło: comment_Ozk5IVbUjxCb61Bo7fgtPrbd5RbTlxKa.jpg

Pobierz
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@knysha: Mięso uciekło, zanim zdążyłam wypić.

@grooles: Stewię mam zasadzoną w doniczce i sobie rośnie w ogródku. Sadzonka kosztowała mnie jakieś 6 zł, a na allegro można kupić stewię w formie bardziej przetworzonej proszku, czy liści suszonych. Jak ktoś lubi wyczuwalne liście ziół (zmiksowane blenderem), to sprawdza się bardzo dobrze. Słodzić nie musiałam, bo wystarczająco słodkie było.

@cielo, @kj5 : Sęk w tym, że nie
  • Odpowiedz
@kj5: Każdy ma swój gust i kubki smakowe. Ja akurat tak uwielbiam smak samych truskawek, że mogę je wcinać kilogramami bez żadnych dodatków. Często właśnie miksuję same truskawki i jem łyżeczką jak zupę. Prawie pełnia szczęścia dla mnie ;)
  • Odpowiedz
@Saszimi: Ja też. Jak jestem u babci to co rano idę z nią na pole, zrywamy razem truskawki a potem jemy i smakują zdecydowanie lepiej po takiej pracy ;) A czasami babcia zrobi z tego galaretkę, czasami mus, czasami lody.
  • Odpowiedz
@kj5: A żebyś wiedział, że wtedy lepiej smakują. Swój koktajl zrobiłam właśnie ze świeżo zebranych truskawek na działce. Wiele ich nie było, ale za 2 dni kolejna porcja i już mi ślinka leci na samą myśl. Zwłaszcza jak przeczytałam, że Twoja babcia robi galaretkę, mus albo lody - zapewne wszystko bardzo pyszne, jak to u babci :)
  • Odpowiedz
@kj5: Pewnie do zimy nic nie zostaje, bo wszystko zdążysz wszamać wcześniej :) Zawsze mi właśnie świeżych owoców brakuje najbardziej zimą, w tym roku szczególnie, bo trwała tak długo. Nie mogłam się doczekać pierwszych świeżych truskawek, a teraz będę kombinować co tu nowego wymyślić, aby zaspokoić swój głód na nie :D
  • Odpowiedz