Siema wszystkim mam pytanie jak nazywa się technika jazdy na rowerze jak balansuje się z jednej strony na drugą tak aby całe ciało parło na pedał , aby dawać więcej siły na pedał ?
Tłumaczę książkę i potrzebuje pomocy przy tym , bo po angielsku niby nazywa się to "Dancing" , a po polsku jak ?
@Future_Prime_Minister_of_Poland: Po wczytaniu się w tekst nie wystarczy Ci, że ktoś pedałuje na stojąco? Ciężko jest pedałować na stojąco bez używania całego ciała.
@ereswude: Wiesz właśnie o to chodzi , że w tekście jest komentarz do takiej jazdy i jest mowa o "dancingu" . Nawet jest to ładnie wytłumaczone , o co chodzi i jak to się robi ... Wydawało mi się , że jest jakiś polski odpowiednik , ale jak nie ma to nie ma .
@ereswude: Pewnie chodzi o przenoszenie środka ciężkości z nogi na nogę dodatkowo oprócz pedałowania, i zwiększanie kąta natarcia na oś co by wywrzeć na nią większy nacisk
@mykeil: dokładnie , tylko nie chodzi mi o jak to się robi , tylko o samą nazwę techniki . (Idę spać jak ktoś coś znajdzie ma u mnie rabat na książkę )
@Future_Prime_Minister_of_Poland: tzn w sumie w korbach to na stojąco, ale jak jedziemy na stojąco na finiszu czy pod górkę, to kończy się tym że rowerem bujamy dość mocno i wtedy właśnie jest "w korbach" jak ktoś se jedzie na stojąco to se jedzie na stojąco ( ͡º͜ʖ͡º)
@Future_Prime_Minister_of_Poland: Istnieje w angielskim fraza "dancing on the pedals", tlumaczenie na "taniec w pedałach" czy "stanie w pedałach" wydaje się normalne, a w dodatku normalnie używane, choć przyznam, że nie brzmi jakoś fantastycznie.
@Future_Prime_Minister_of_Poland: Nie ma na to żadnej innej nazwy niż po prostu "jazda na stojąco" czy ".. w korbach". Każdy zawodnik ma tak jakby swój styl jazdy w ten sposób. Określenie "dancing" wzięło się pewnie stąd, że niektórzy zawodnicy rzeczywiście wyglądają jakby tańczyli na pedałach (takie określenie szczególnie czesto było uzywane do Contadora). Dlatego równie dobrze możesz napisać wprost "taniec" :)
Kawa, kawa, kawa! Muszę wypić najpierw KAWĘ bo inaczej NIE DAM RADY FUNKCJONOWAĆ!!! Czy was też wnerwiają tacy biurowi kawosze jak z koziej dupy trąba? #pracbaza #kawa #pytanie
Tłumaczę książkę i potrzebuje pomocy przy tym , bo po angielsku niby nazywa się to "Dancing" , a po polsku jak ?
#rower #kolarstwo #sport
depnięcie?
Wróć, źle zrozumiałem. Cofam.
jak ktoś se jedzie na stojąco to se jedzie na stojąco ( ͡º ͜ʖ͡º)