Wpis z mikrobloga

#ssd #komputery #hardware #windows10
Mam dziwny problem z dyskiem #ssd - postawiony na nim system często łapie zawiechę.
Czy ktoś też tak miał?

Niedawno zainstalowałem na ssd system (win10), wszystko się uruchamia, ale czasami się wiesza/przestaje odpowiadać. Jestem prawie pewien, że to coś od dysku, bo wiesza się np. wtedy, kiedy robię benchmark (prawie zawsze przy 4K). Z drugiej strony, gdy ssd był podłączony przez usb, (jeszcze przed instalką systemu) benchmark przeszedł bez problemów.

Jak szukam rozwiązania w necie, to u wszystkich pomaga przełączenie trybu pracy dysku na AHCI. U mnie AHCI jest od samego początku. Nie mam pojęcia co to może być. Ktoś ma jakiś pomysł?
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@RubelTransferowy: Sprawdź czy nie istnieje nowszy firmware do Twojego dysku. W wielu przypadkach poprawia to wydajność oraz zmniejsza impakt wydajnościowy w przypadku dłuższego użytku dysku, te drugie właśnie objawia się w taki sposób, że zużycie dysku jest nieregularne a system zwiesza się co jakiś czas.
  • Odpowiedz
@RubelTransferowy: Postawiłem system (Win10), stery, soft, wszystko hula. Benchmarki porobione, też bez problemów. Mogłeś trafić na trefny i trzeba będzie reklamować. Tym ciężej, że bezpośrednio z Adatą nic nie załatwisz i trzeba to będzie realizować przez sklep (próbowałem pół roku temu załatwić reklamację powerbanka Adaty który szlag trafił szwagrowi, wtedy przez ich oficjalny customer support dostałem info że tylko przez sklep mogę działać).
Co do hipotezy że to nie dysk
  • Odpowiedz
@piotrulos: mam jeszcze stary hdd z działającym systemem i po podpięciu do tego kompa działa bez zarzutów.
@wilku1984: jak stawiałeś system? Ja nie mogłem postawić na pustym dysku ssd, bo usb zrobione przez MediaCreationTool nie chciało działać.

System, który mam na ssd to klon ze starego dysku hdd (po świeżej instalacji na hdd). Myślę, że w tym też może być problem i może czysta instalacja na sdd mogłaby
  • Odpowiedz
@RubelTransferowy: Win10 z bootowalnego pendrive'a (jako że żaden ze mnie guru IT, zrobiłem to krok po kroku wg przewodnika na benchmark.pl). Żadnych błędów, żadnych problemów. Ale SSD dla pewności wcześniej zainicjowałem i formatnąłem na szybko z poziomu WIn7 na innym kompie. System zainstalowałem na "czysto" bez zabawy w klony czy dodatkowe partycje, "po łatwości" coby nie komplikować. Także za wiele w temacie pewnie nie pomogę.
  • Odpowiedz
@RubelTransferowy: Dyski ADATA może nie należą do najszybszych, ale bez przesady, żeby cały system zamrażało. Możliwe są za to opóźnienia, zaraz po instalacji kiedy to Windows postanawia sobie jeszcze pogrzebać z aktualizacjami systemowymi i sterowników.

Prawdopodobnie jednak to brałeś pod uwagę, więc jeżeli z dyskiem dalej są problemy - reklamuj. Szkoda Twojego czasu i zachodu by sprawdzać dysk konkretniej, kiedy producent/dostawca "od ręki" Ci go wymieni na nowy.( ͡°
  • Odpowiedz