Prośba i apel. Chciałbym nieco podnieść poziom tego taga. Parę zdań sugestii które mam nadzieję przynajmniej wywołają dyskusję.
1. Nie spamuj tagiem. Mnie nie obchodzi, że zarywasz wieczór bo piszesz coś w Javie i nawet nie piszesz co.
2. Jak masz problem z kodem to wrzuć ten kawałek kodu. Jak pytasz o dziwne rozwiązanie problemu to napisz co w ogóle chcesz zaimplementować. A nuż twoje rozwiązanie (twój kod) można zastąpić prostszym i ładniejszym.
3. Pisz tag języka. Nie znam PHP i nie chcę o nim czytać, znam Javę i w tej chętnie Ci pomogę.
4. Parę godzin temu ktoś zapytał o komunikator w Pascalu. Warto napisać specyfikację co taki komunikator ma realizować, po jakim protokole. A nuż ktoś podsunie jakieś rozwiązanie niekoniecznie dla tego języka.
5. Może najpierw poszukaj w internecie jak masz problem zamiast pytać tutaj o podstawy podstaw.
@echelon_: Podpisuje sie rekoma i nogami pod tym apelem. Przede wszystkim nauczcie sie zadawac pytania, a nie: "pisze system operacyjny i mi nie dziala... 22 godziny sie juz mecze... pomocy mikroby..."
@echelon_: jakby wprowadzić regulamin do tagu który musiała by przyjąć w głosowaniu większość. Pozbylibyśmy się wielu nieporozumień. W sumie coś jak strimy na strimsie tylko lepsze. (bo kanały ssą i są nieużywane)
@adrian622: Jasne, masz rację. Ale czasem ktoś napisze dosłownie "Siedzę nad tym od godziny i nie działa #programowanie". Poważnie chcesz dostawać powiadomienia do takich wpisów? Mam ochotę takie tworzyć ciągle, ale się zwykle powstrzymuję, bo nie chciał bym aż takiego syfu widzieć pod tym tagiem. Jasne, czasem śmieszna grafika, ciekawe rozwiązanie, czasem ktoś się pochwali wykresem z GIT'a czy swoją implementacją koła... Okej, zawsze jakaś ciekawostka.
@kasper93: Może dla stricte programistycznych zastosowań tag #dev? Nie jest chyba zbyt często używany, z tego co widzę głównie @npsr wrzuca tam jakieś żarciki raz na jakiś czas. A w #programowanie można by ogólnie ponarzekać sobie, że klamry w javie nie działają, czy tam coś...
@anonim1133, A no tak, no przecież bez sensu jest pisanie dosłownie jak to napisałeś "siedze od godziny i nie dziala" i koniec postu.. wiadomo, że to jest niepotrzebne zaśmiecanie.
Ale chodzi mi o to by nie ograniczać się tylko do takiego wykopowego programistycznego helpdesku, bo będzie nudno :P
@echelon_: No bez przesady. Ten tag nie jest jakąś pomocą techniczną czy coś. Jak ci nie pasują powiadomienia to je po prostu wyłącz. Tag jest ogólnie o programowaniu czyli nie o czymś konkretnym więc nie potrzeba tu zbytniego rygoru wprowadzać. No ludzie bez przesady
1. Nie spamuj tagiem. Mnie nie obchodzi, że zarywasz wieczór bo piszesz coś w Javie i nawet nie piszesz co.
2. Jak masz problem z kodem to wrzuć ten kawałek kodu. Jak pytasz o dziwne rozwiązanie problemu to napisz co w ogóle chcesz zaimplementować. A nuż twoje rozwiązanie (twój kod) można zastąpić prostszym i ładniejszym.
3. Pisz tag języka. Nie znam PHP i nie chcę o nim czytać, znam Javę i w tej chętnie Ci pomogę.
4. Parę godzin temu ktoś zapytał o komunikator w Pascalu. Warto napisać specyfikację co taki komunikator ma realizować, po jakim protokole. A nuż ktoś podsunie jakieś rozwiązanie niekoniecznie dla tego języka.
5. Może najpierw poszukaj w internecie jak masz problem zamiast pytać tutaj o podstawy podstaw.
#programowanie
Komentarz usunięty przez moderatora
Komentarz usunięty przez moderatora
Nie ogarniam was. To jest wykop, mikroblog. Nie widzę nic złego w tym, że ktoś napisze że coś tam sobie robi, że "zarwał noc" itd.
jak sama nazwa wskazuje to jest mikroBLOG. Więc nie chodzi tu tylko o to by pisać gdy ma się w czymś problem.
Od takiego tyko i wyłącznie rozwiązywania problemów jest Stackoverflow. Tam nikt nie będzie żalił się że zarwał noc itd.
Ale chodzi mi o to by nie ograniczać się tylko do takiego wykopowego programistycznego helpdesku, bo będzie nudno :P