Wpis z mikrobloga

Ostatnio zachwycam się Kafką. Co prawda przez Proces i Zamek jeszcze nie przebrnalem, to przeczytałem dziś opowiadania Przemiana i Lekarz Wiejski. O ile Przemiane jest dosyć łatwo zinterpretować od razu w kontekscie na przyklad #psychologia choć pewnie kryje jakies drugie dno, to kompletnie nie wiem o co chodzi w Lekarzu. ktoś coś słyszał jak to interpretować? Napisze kiedyś więcej o #kafka. Ja interpretuje go w każdym razie jako egzystencjaliste i na pewno nie przyjmę poeierzchownych interpretacji dzieł Kafki, że niby krytykuje nadmierna biurokrację, czy systemy totalitarne. #filozofia #ksiazki
  • 15
Proces

@Dawidk01: Znienawidziłem tego autora przez tę książkę. Nudna jak flaki z olejem. Nawet nauczycielka powiedziała, że warto przeczytać tylko końcówkę. Chyba, że ktoś lubi rzekomo "ambitną" literaturę.
@1984: ale przeczytales całą? Ja jakoś 1/3 z trzy lata temu. Ale znam historie i mam intuicje. Wydaje mi się, że z tego co słyszałem o Zamku mam intuicje też tej ksiazki i sam nieraz miałem sny, które - jezeli ta książka jest taka jak mysle - były do niej podobne. Ale Przemiana to swietne opowiadanie.
Ogolnie u Kafki cenie nastroj jaki buduje - dla mnie klucz do odbioru jego utworów
@boberczus: pewnie niebawem wroce do Procesu. Co do filozofii tp też... chce przebrnąć najpierw przez Coplestona i co mnie zaciekawi, ogarne (jak na przykład wspomniany u niego Lew Szestow). I tak najbardziej interesuje mnie egzystencjalizm, jakies trendy filozofii współczesnej jednak mało o nich wiem.