Wpis z mikrobloga

#informatyka #pc troszkę #pcmasterrace #pytanie

Ausu Maximus VI

Rozłącza randomowo dyski. Chciał bym wkluczyć wszystko co jest możliwe. Co moge zrobić i jak sprawdzić? Krok po kroku? Nie ma być test szybki a dokładny.

Wg. Mnie zasilacz jest okej. - testowałem go miernikiem.
Ram jest sprawny.
Karta graf. też nie przeszkadza dyskom.
CPU tez jest ok - chociaż nie wydaje mi się że to ma cokolwiek do SATA.
Próbowałem odpalić sprzęt w minimalnej kompozycji zeby zobaczyć czy coś koliduje- wszystko okej.

Zrobiłem downgrade biosu do najstarczego jak i to najnowszego. Dalej wywala dyski.

3x1TB
1xSSD gdzie mam windows - ten zawsze działa poprawnie. Reszta dysków jest wywalana w losowej kolejnosci.

Jedynie co zauwazyłem zmiana portu SATA i wejdzie i wyjście z BIOSu "naprawia" problem aż do następnego restartu. Bateria na pł.gł. ma dobre napięcie. Wykluczam kable SATA bo są nowe (na starych tez miałem ten problem). Sprzęt się nie grzeje.

Co moge jeszcze zrobić? Gdzie może leżeć problem? Ktoś kiedyś miał takie problemy?

Znam się trszokę na IT.
NaxZST - #informatyka #pc troszkę #pcmasterrace #pytanie

Ausu Maximus VI 

Rozłą...

źródło: comment_PHFZpxTDF8znzGLCQ7JSRaj0onfO4pbd.jpg

Pobierz
  • 34
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@LongWayHome: Czekaj czekaj bo w koncu mam jakieś konkrety i KONKRETNEGO POMOCNIKA :)

Miałem swego czasu połączone 2dyski w RAID1 (nie miałem jeszcze SSD) później w RAID0 (ale miałem problemy) i w ostatecznosci rozłaczyłem je i manualnie robie sobie backupy.

Ustawienie mam takie:
SSD
  • Odpowiedz
@NaxZST: Nie wygląda to źle. Jeżeli smart z innych dysków też są OK (musisz sprawdzić) to bym się zastanawiał może czy nie pokombinować przy opcjach zasilania - taka zakładka w Panelu Sterowania. Tam bym wyłączył oszczędzanie energii i inne pierdoły.
  • Odpowiedz
@LongWayHome: W koncu ktoś kto się zna i wie co mowi :)

No więc do tego też doszedłem. Wyłaczyłem oszczędzanie energi. Ale nie pomogło... zaraz będe próbwał sprawdzić inne dyski.
  • Odpowiedz
@NaxZST: Jeżeli smarty będą OK, podłącz te dyski do innego komputera i sprawdź zachowanie. Jeśli to dyski - to się będą odłączały dalej, jeżeli to coś innego... ( ͡º ͜ʖ͡º) Próbuj.
  • Odpowiedz
@LongWayHome: podejrzewam ze mój "śmieciowy" dysk nie jest w najlepszym stanie ale kurcze statystycznie cześciej się włancza niż inne (które miałem kupione nówki)
  • Odpowiedz
@NaxZST: Wiesz, ta usterka też wygląda tak, jakby zasilaczowi brakowało mocy do zasilenia dysków. Czy tego chcesz czy nie, trzeba to jakoś przetestować. Chociaż ja dalej sądzę, że to soft. Spróbuj postawić OS od nowa.
  • Odpowiedz
@LongWayHome: Miliard kominacji odwaliłem ze sterownikami wiec wykluczam tą przyczynę. Windowsa tez instalowałem już z 3x w ciagu roku. Wiec to tez nie widnows. Ewentualnie zasilacz... ale kurcze sprawdzałem napięcia i są okej. Chociaz troszke brakuje mu mocy bo ma zaledwie 430w (karta graficzna na PCI max 60W) i i5 4690K (nie kręcony).

Dyski i tak czeka wymiana na 3x2TB ale to tez duzy wydatek jak na teraz. No i
  • Odpowiedz
@LongWayHome: Dodam że jak byś potrzebował kupić jakiegoś Hardware (byle co) to zapytaj się mnie najpierw - mam troszkę mozliwosci zalatwienia taniej :) Smiało wal a napewno się odwdziecze!
  • Odpowiedz