Wpis z mikrobloga

odnośnie wyciągania

@damiano_polishiano: odnośnie do wyciągania #grammarnazi

Nie podałeś nazwy transakcji, a ogólnie to sprawa wygląda tak... Wchodzisz w transakcję. Uzupełniasz dane, aby ją odpalić, ale przed odpaleniem w tym polu, gdzie wpisujesz nazwę transakcji, wpisujesz /h i dajesz enter. Teraz odpalasz transakcję. Odpala Ci się debuggerf i lecisz linia po linii. Gdzieś będzie nazwa tabeli. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Wchodzisz w transakcję. Uzupełniasz dane, aby ją odpalić, ale przed odpaleniem w tym polu, gdzie wpisujesz nazwę transakcji, wpisujesz /h i dajesz enter. Teraz odpalasz transakcję. Odpala Ci się debuggerf i lecisz linia po linii. Gdzieś będzie nazwa tabeli. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@Zashi:
Nauczyli mnie tak
Wchodzę w
  • Odpowiedz
@damiano_polishiano: A ja no to, żebyś unikał TABLES jak ognia w swoim kodzie. To tak naprawdę są tabele wewnętrzne (w pamięci programu), a nie tabele bazodanowe (myślałem, że o to pytasz). Jest to przestarzała składnia która oprócz tabeli wewnętrznej tworzy tzw. linię nagłówkową, czyli strukturę, o tej samej nazwie. Prowadzi to do zaciemniania kodu, bo musisz się zastanawiać czy ktoś się odwołuje do struktury czy do tabeli.
  • Odpowiedz
Prowadzi to do zaciemniania kodu, bo musisz się zastanawiać czy ktoś się odwołuje do struktury czy do tabeli.

@mastal88: no dokładnie, bo mi kazali sprawdzić czy to struktura czy nie, jeśli struktura to pominąć
Jestem w tym zielonką, miałem wypisać tabele. Było jakieś 25k linijek kodu, kazał mi poszukać po tym select'cie, wypisałem ponad 80 tabel, zajęło mi to dużo czasu i dostałem ochrzan, że za długo... I robię prawie za p--o...
A
  • Odpowiedz
@damiano_polishiano: Pierwszy raz spotykam się z takim podejściem do juniora... Nie wiem ile Ci to zajęło, ale jeżeli faktycznie przeszukiwałeś kod, to mogło chwilę zająć. Poczytaj sobie o SQL trace (ST05).

Jeżeli chodzi o message to powinieneś mieć gdzieś jeszcze klasę messaga (albo na początku raportu, albo w nawiasie po numerze). Jeżeli masz miejsce w kodzie, gdzie ten message jest wyrzucany, to możesz dwuklikiem (ew. F2) się doklikać do jego
  • Odpowiedz
@Warzyw: @mastal88:
Dziękuję bardzo :)
Zobaczę czy mi się to jeszcze przyda
Pracuję na śmieciówce w gównomiasteczku, za marne grosze, mam umowę do końca czerwca, ale dziś odebrałem 4 maile od szefa, (i to nie tylko w sprawie SAPa, jestem tam od wszystkiego i od niczego) nie poszedłem do pracy i właściwie to wysłałem sms kiedy mogę przywieźć wypowiedzenie.
  • Odpowiedz