Wpis z mikrobloga

Mircy, poważne pytanie. Strzygl ktoś kiedyś kota? Mój ma dość długie futro i dużo go gubi, latem będzie się dość mocno przegrzewal, a dodatkowo wentylator będzie rozrzucal sierść po całym domu. Polecacie jakiegoś kociego fryzjera? #wroclaw #koty #kot
  • 44
  • Odpowiedz
@pollyanna: kot nie będzie się przegrzewał. Podszerstek (jeżeli ma) będzie go izolował. Golenie to bardzo głupi pomysł, nie zawsze sierść poprawnie odrasta, bo to sierść a nie włosy. I paradoksalnie kot się może bardziej przegrać bez sierści niż z nią, a wystawienie delikatnej kociej skóry na słońce i różne pasożyty (komary etc.) to głupota. Z resztą twój kot nie ma jej na tyle długiej żeby było co tam ciąć. Na
  • Odpowiedz
@pollyanna: na początku myślałem że jakis długowłosy. Potem zobaczyłem foto. Tnąc zrobisz mu krzywdę. Jak masz zwierzaka to się wysil i poczytaj po co kotom futro i kiedy je gubią. Bez włosów bedzie mu bardziej gorąco bo futro u zwierzaka robi za dobrą izolację.
  • Odpowiedz
@pollyanna: koleżanka regularnie goli swojego persa u weterynarza, bo nie daje sie czesać za bardzo a przy takiej sierści robią mu się mega kołtuny i odparzenia pod nimi. kot nie ma z tym wiekszego problemu, nie ma depresji, może sie dzień czy 2 powstydzi ale odparzenia bolą go bardziej więc sie nauczył ze tak jest.
  • Odpowiedz