Wpis z mikrobloga

Pisałem wcześniej o pomyśle na grę w stylu Football Manager'a gdzie piłkarzami kierowałaby sztuczna inteligencja trenowana przez użytkowników. Żeby nieco podbić temat wrzucam filmik z przykładowego starcia dwóch drużyn. Własnych sił w szkoleniu zawodników można spróbować na prototypie gry. Myślicie, że przeciętny użytkownik będzie w stanie ogarnąć zasady tej gry? Może macie jakieś pomysły co można poprawić?

#toptactic <- tag dla blacklist
#gamedev #footballmanager #gry #mecz
BedeGralWGre - Pisałem wcześniej o pomyśle na grę w stylu Football Manager'a gdzie pi...
  • 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kopalina: Dokładnie tak - te kulki są znacznie głupsze niż dzieci. Celem gry jest nauczyć je, żeby zachowywały się na boisku inteligentnie. To jest coś podobnego do robosoccera, tylko nie trzeba budować robotów:
BedeGralWGre - @kopalina: Dokładnie tak - te kulki są znacznie głupsze niż dzieci. Ce...
  • Odpowiedz
@BedeGralWGre: Moim zdaniem jak chcesz grę skomercjalizować to warto by wprowadzić jakiś element "talentu", że jedne kuleczki mają lepsze predyspozycje do wypełniania poleceń i uczenia się.
Bo przecież w rzeczywistości piłkarskie talenty wywodzą się również z mało znanych ośrodków i analogicznie nie każdy wychowanek Barcelony to z automatu talent przewyższający innych, swoimi umiejętnosciami. Zobacz chociażby na piłkarzy z naszej reprezentacji. Każdy ma swoją historię i wyboistą drogę do obecnego poziomu.
  • Odpowiedz
@kopalina: Już w obecnej wersji gry jest element "talentu". Poza inteligencją gracza ma on skille, które decydują o tym np: jak szybko biega, jak dobrze trzyma się przy piłce, jak łatwo ją przejmuje od innych. Dobrą inteligencją graczy można dużo nadrobić, ale z niskimi skillami raczej trudno będzie utrzymywać się na szczytach rankingów. (przynajmniej taki był mój zamiar - bo jak jest w praktyce to nie wiem bo za mało
  • Odpowiedz