Wpis z mikrobloga

@wislowunsz: Moim zdaniem to najlepszy update o wersji 6, która była przełomowa. Wersje 7 i 8 można było spokojnie pominąć - mówię to jako osoba, która wydała kasę na te updaty. Nie były one tak mocno użyteczne. Efekty MIDI to zdecydowanie lepsza rzecz.
  • Odpowiedz
@Adel87: nie siedziałem od pierwszych wersji, ale wydaje mi się, że 4ka najwięcej przeskoczyła, 5tka dużo wygodniejsza i po pierwsze szybsza, zastanawiałem się nad kupnem 8mki, ale teraz widze, że 9tkę biorę na 100%
  • Odpowiedz
@wislowunsz: upgrade 129 Euro. Pełną wersje kupić jednak lepiej jest od dystrybutora. Dobrą cene mają. Ja też chyba tym razem wybiorę BOX bo pewnie parę zł taniej będzie niż Download od nich ze strony.
  • Odpowiedz
@zolwixx: @wislowunsz: @Adel87: Jak się ma reason do fl studio i abletona, zalety i wady?
Jestem bardzo świeży w te klocki i testuje sobie rozne dawy sprawdzając w czym mi będzie latwiej/wygodniej - finger drumming glownie z sequence view w abletonie (performance mode z fl studio mi nie podszedł, kiedyś może dam mu 2gą szansę), do tego standardowe budowanie loopow pod pady
  • Odpowiedz
@Ardeni reason to zupełnie inna platforma niż able i fl, to kombajn syntezatorów, sequencerów i efektów, nie dodasz tutaj wtyczek, ale praktycznie wszystko masz na miejscu, jeżeli dużo samplujesz np to reason nie jest dla Ciebie,(oczywiście da się, ale dużo łatwiej to ogarnąć w FL) ale zdecydowanie synthy ma najlepsze z tych DAWów, podobno tylko logic na apple się temu równa - mówie to jako nieobeznany w drogich wtyczkach synth. Poza
  • Odpowiedz
@wislowunsz: Dzięki wielkie za info, pewnie chwile potrwa zanim przelecę przez główniejsze DAWy i znajdę coś dla siebie (mimo, że tu nie o soft chyba, a o umiejętności powinno chodzić ;))
  • Odpowiedz
@Ardeni: ja od siebie nic konkretnego nie dodam. styczność z reasonem i fruity loopsem miałem bardzo dawno temu. w FL podobał mi się świetnie dopasowany automatyczny kompresor, 3xosc, szybką możliwość obróbki sampla, no i obsługa wtyczek VST. w reasonie miałem za to zabawę kablami, można było przyjemnie łączyć efekty i podpinać je pod oscylatory/knoby (magia kabli nadal na mnie działa), możliwość podpięcia Re-Birtha (którego używałem) czy korzystanie z ciętych sampli
  • Odpowiedz
@zolwixx @Ardeni
między 4ką a 5tką jest ogromna różnica w optymalizacji - na tym samym procesorze odpala się 10x szybciej, dużo szybciej wgrywa też instrumenty, ogólnie dużo stabilniejszy jest, a taki mały offtop skoro używałeś re-birtha, nie mogę podłączyć addictive drums z reasonem, tak żeby była mała latencja (jest kilkadziesiąt ms - przy padach nie idzie tego zgrać), nigdzie na googlach nie piszą nic na ten temat, jakieś rady?
  • Odpowiedz
@wislowunsz: zakończyłem przygodę na wersji 3 chyba na starym Athlonie, więc niestety nie pomogę. opóźnienie kilkudziesięciu ms było wówczas małym zmartwieniem - Reaktor demo miał 1-2 sekundy, lub "szatkowany" dźwięk ( ͡° ͜ʖ ͡°) żałuję, że nie kontynuowałem przygody z PC-tową muzyką, łudziłem się że jako dorosły będę miał na to więcej czasu.
  • Odpowiedz
@Ardeni: nie, bo nie mam jak nagrać... właśnie kombinuję, żeby to zgrać do edisona w fl, ale też mnie coś wyrzuca. Właśnie dlatego nie lubie wtyczek i wolę reasona, ale sample w addictive drums są miodzio( ͡ ͜ʖ ͡)
  • Odpowiedz