Wpis z mikrobloga

@wislowunsz: Moim zdaniem to najlepszy update o wersji 6, która była przełomowa. Wersje 7 i 8 można było spokojnie pominąć - mówię to jako osoba, która wydała kasę na te updaty. Nie były one tak mocno użyteczne. Efekty MIDI to zdecydowanie lepsza rzecz.
@zolwixx: @wislowunsz: @Adel87: Jak się ma reason do fl studio i abletona, zalety i wady?
Jestem bardzo świeży w te klocki i testuje sobie rozne dawy sprawdzając w czym mi będzie latwiej/wygodniej - finger drumming glownie z sequence view w abletonie (performance mode z fl studio mi nie podszedł, kiedyś może dam mu 2gą szansę), do tego standardowe budowanie loopow pod pady
@Ardeni reason to zupełnie inna platforma niż able i fl, to kombajn syntezatorów, sequencerów i efektów, nie dodasz tutaj wtyczek, ale praktycznie wszystko masz na miejscu, jeżeli dużo samplujesz np to reason nie jest dla Ciebie,(oczywiście da się, ale dużo łatwiej to ogarnąć w FL) ale zdecydowanie synthy ma najlepsze z tych DAWów, podobno tylko logic na apple się temu równa - mówie to jako nieobeznany w drogich wtyczkach synth. Poza tym
@wislowunsz: Dzięki wielkie za info, pewnie chwile potrwa zanim przelecę przez główniejsze DAWy i znajdę coś dla siebie (mimo, że tu nie o soft chyba, a o umiejętności powinno chodzić ;))
@Ardeni: ja od siebie nic konkretnego nie dodam. styczność z reasonem i fruity loopsem miałem bardzo dawno temu. w FL podobał mi się świetnie dopasowany automatyczny kompresor, 3xosc, szybką możliwość obróbki sampla, no i obsługa wtyczek VST. w reasonie miałem za to zabawę kablami, można było przyjemnie łączyć efekty i podpinać je pod oscylatory/knoby (magia kabli nadal na mnie działa), możliwość podpięcia Re-Birtha (którego używałem) czy korzystanie z ciętych sampli z
@zolwixx @Ardeni
między 4ką a 5tką jest ogromna różnica w optymalizacji - na tym samym procesorze odpala się 10x szybciej, dużo szybciej wgrywa też instrumenty, ogólnie dużo stabilniejszy jest, a taki mały offtop skoro używałeś re-birtha, nie mogę podłączyć addictive drums z reasonem, tak żeby była mała latencja (jest kilkadziesiąt ms - przy padach nie idzie tego zgrać), nigdzie na googlach nie piszą nic na ten temat, jakieś rady?
@wislowunsz: zakończyłem przygodę na wersji 3 chyba na starym Athlonie, więc niestety nie pomogę. opóźnienie kilkudziesięciu ms było wówczas małym zmartwieniem - Reaktor demo miał 1-2 sekundy, lub "szatkowany" dźwięk ( ͡° ͜ʖ ͡°) żałuję, że nie kontynuowałem przygody z PC-tową muzyką, łudziłem się że jako dorosły będę miał na to więcej czasu.
@Ardeni: nie, bo nie mam jak nagrać... właśnie kombinuję, żeby to zgrać do edisona w fl, ale też mnie coś wyrzuca. Właśnie dlatego nie lubie wtyczek i wolę reasona, ale sample w addictive drums są miodzio( ͡ ͜ʖ ͡)