Wpis z mikrobloga

#gielda sprzedalem dom i mam teraz swieze ok 200k$ co wy byscie z tym zrobili? xD

obecny port w zaleznosci od dnia jest wart kolo 350k$ do tego mam jeszcze jakies kosmiczne smieciuchy mocno ponizej ceny zakupu warte lacznie ok 35k gbp. wiec chyba czas podejsc do tego troche bardziej konserwatywnie

obecnie siedze w dubaju i wyciagam w przeliczeniu na wasze jakies 45-50k miesiecznie (za jakis czas moze i wiecej, za bardzo nie martwie sie o cashflow ani poduszke finansowa)

mam tu oplacona chate wiec poza jedzeniem (czokoszoki) i rekreacja (lurkowanie wykopu na kiblu) praktycznie nie mam zadnych kosztow nie mam kredytow alimentow ani innych zobowiazan i w sumie sam nie wiem jak sensownie poukladac teraz ten kapital a chyba czas przestac kupowac jakies gowno typu pamieciorze xD no i bardzo blisko 40lvl, wiec smieciarka jest tuz za rogiem i trzeba myslec o emeryturze. ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • 53
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@cytr0netx99: odpowiedziałem poważnie, ETFy się kupuję przy takich pieniądzach. Nie bez powodu pokazuje się Buffeta jako przykład mądrego inwestowania, a tu się go wysmiewa, bo robi śmieszne 8%. Robi, bo obraca fortuną.

Smieciuchy to ja sobie mogę kupować, bo jak wybiją, to zmienią moj status społeczny. Ty już masz wysoki status społeczny, więc procent składany, DCA, zrobi dla ciebie emeryturę, na której będziesz zyl na jeszcze wyższym poziomie, niż obecnie.
  • Odpowiedz
@cytr0netx99: trochę all-world, trochę Nasdaq/sp500. Pewnie bym też coś w----l w obligacje, ale mówisz, że poduszka się nie martwisz więc nie wiem czy ma to sens

Jest też etf na Nasdaq na lewarze (QQQ3) jak chcesz więcej emocji

No i jakiegoś śmiecia może warto kupić co ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@el_Vladi: tak, aktualnie. Ale jest też rebalansowany wiec udział USA może w nim rosnąć lub spadać w zależności od wajchy na świecie. Dlatego imo warto mieć all-world i sp500 osobno
  • Odpowiedz
  • 0
@el_Vladi oprócz albo zamiast all worlda można sobie samemu ustalać procenty korzystając z VUAA, EXUS i IS3N. Sam mam WEBN (core) i trochę EXUS+IS3N aktualnie
  • Odpowiedz
@dzony77: Można. Potencjelnie większy zysk, ale tez jak yebnie to mocniej poczujesz. Ja to bym już wolal połączyć All World z jakiems ETF na Momentum, albo tak jak @njay pedzioł
  • Odpowiedz