Wpis z mikrobloga

#suwerprogramuje

Hej Mirki z pod tago #gamedev dajcie mi inspirację.
Bawiłem się ostatnio w Unity z izometrycznym miastem.
Napisałem sensowny generator miasta.
Mam taksówki jadące z miejsca w miejsce (zbierają pasażerów i pobierają kasę).

Problem w tym, że to co mam to symulacja, w której użytkownik nie ma co robić. Jak zamienić mój symulator taksówek w grę? Pomocy!
suwer - #suwerprogramuje

Hej Mirki z pod tago #gamedev dajcie mi inspirację.
Bawi...

źródło: comment_yEhHe8v2iKcoJ8aYWhGWi4Sk7e2V657o.gif

Pobierz
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@suwer: Proste, jesteś aplikacją UBER i musisz zbierać klientów i ich zawozić jak najszybciej możliwe, bo jak nie to złotówa Ci podbierze klienta albo obsmaruje samochód etc., dlatego sterujesz wszystkimi taksami na raz...
  • Odpowiedz
@suwer: niezłe, proponuję online - jest miasto coś w rodzaju agar.io, startujesz z jakąś kasą i możesz kupić: więcej słabszych taksówek albo mniej lepszych/szybszych (może coś na zasadzie konfiguratora z niewielką ilością parametrów,: nadwozie, slinki (szybkość i żywotność wozu), opony (lepsze osiągi i mniej się psują jak pada deszcz, śnieg), wnętrze (lepsza/częstsza klientela), ustalasz im rejony, jak masz odpowiednio dużo kasy możesz kupić sobie bazę w której np. naprawa idzie
  • Odpowiedz
@suwer: pytanie... czy chcesz iść w budowanie miasta czy np. w transport. Mógłbyś zrobić z tego "menadżera taksówkowego" :D Albo coś w stylu:

"Zostałeś zwolniony z pracy, masz jednak samochód. Znajomy Ci podpowiedział, byś pobawił się w Ubera." Odbieraj pasażerów, przewoź ich i zarabiaj. Masz 20000 kredytu za mieszkanie do spłacenia. Spróbuj wyjść na prostą
  • Odpowiedz
wątek gangsterski:

złotówy polują na ciebie i chcą zabić Ci interes. Obrzucają Twoje auta fekaliami, albo przebijają Ci obony. Musisz sobie z nimi radzić.

Utrudnienia:

urząd skarbowy poddaje pod wątpliwość legalność Ubera. Na czas wyjaśnienia sprawy przez 2 miesiące Uber nie wypłaca Ci środków.
  • Odpowiedz
Możesz iść do banku po dodatkowy kredyt by kupić lepszą furę. Gracz sam musi ocenić, czy mu się to zwróci.
  • Odpowiedz
@kaczor: Póki co gry online jeszcze nie jestem w stanie zrobić. Chociaż w przyszłości do rozważenia.
@noisy: myślałem o menadżerze taksówek. Ale nie wiem jak ma wyglądać. Mam kupowac co raz więcej samochodów? Trochę mi się ten pomysł nudny wydaje.
@xbonio: Ale jakie mogą być opcje? Kupno aut? Zatrudnienie kierowców? Jak zrobić różne scenariusze, tak żeby było ciekawie? :P
  • Odpowiedz
@suwer: Najprostszy z możliwych - dodaj taksówkę gracza i niech konkuruje z botami o klientów a gracz musi zdobyć jak najwięcej punktów w czasie jednego dnia "etatu". W przyszłości możesz dodac opcję lanparty na bluetooth czy wifi, ale to już za daleko :> .
  • Odpowiedz
@suwer: budujesz flotę. Możesz furą sam jeździć na dwie zmiany, ale wtedy np. jesteś bardziej zmęczony i czasami mylisz trasy i masz gorszą reputację.

Możesz kupować albo coraz lepsze auto (stare sprzedajesz dzięki czemu masz połowę kasy na nowe), albo kupujesz drugie... tylko wówczas musisz znaleźć kogoś, kto będzie chciał jeździć w Twojej furze i się dzielić zyskami.

Czy to może być ciekawe? Oczywiście.. wystarczy zrobić dobrą drabinkę poziomów.

Nawet
  • Odpowiedz