Wpis z mikrobloga

Czy uważasz nacjonalizm za postawę negatywną?

• Tak 31.9% (36)
  • Nie 56.6% (64)
  • Jeszcze nie doczytałem co to tak naprawdę jest. 11.5% (13)

Oddanych głosów: 113

• 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@nvmm:

Najmniej wartościowym natomiast rodzajem dumy jest duma narodowa. Kto bowiem nią się odznacza, ten zdradza brak cech indywidualnych, z których mógłby być dumny, bo w przeciwnym wypadku nie odwoływałby się do czegoś, co podziela z tyloma milionami ludzi. Kto ma wybitne zalety osobiste, ten raczej dostrzeże braki własnego narodu, ponieważ ma je nieustannie przed oczyma. Każdy jednak żałosny dureń, który nie posiada nic na świecie, z czego mógłby być
  • Odpowiedz
@tony_soprano: Jakże niemądry człowiek musiał sformułować tę wypowiedź... Duma nie warunkuje poczucia wartości. To własne poczucie wartości warunkuje dumę.
  • Odpowiedz
@Narodowy: ONR gardzę, jestem wolnorynkowcem, nie podoba mi się myślenie, że czarnoskórzy dajmy na to to już według nich podludzie, dopóki każdy wie kto jest gospodarzem i nie o--------a dziwnych rzeczy jest ok, jak zaczną to sam bym zdzielił po mordzie, ale nie ma za co gardzić kimś z odmiennym kolorem skóry.
  • Odpowiedz
@Rosuene: Aha, czyli tak jak myślałem definiujesz fanatyczny nacjonalizm jako szowinizm :), skąd informację o tym, że czarnoskórzy są uznawani przez ONR-owców za podludzi? Insynuowanie biologicznego rasizmu jest bardzo krzywdzącą brednią, i świadczy o kompletnej nieznajomości organizacji narodowych w PL
  • Odpowiedz
@Narodowy: znam doskonale działania ONR, jestem patriotą, lub przynajmniej próbuję być, ale działania ONRu są zbyt radykalne, nie gardzę tym oczywiście bo mimo wszystko łączy nas wspólny cel - Polska, mogę nie lubić homo czy innych ale trochę mniej radykalnych działań, wszystko da się zmasakrować słownie, nie trzeba siły.
  • Odpowiedz
@Rosuene: Jedyne co w ONR jest bardziej radykalne niż w takich organizacjach jak MW czy Narodowcy RP to nazwa, nie słyszałem o jakimkolwiek fizycznym ataku ONR-u na cokolwiek, a informacje mam z pierwszej ręki ponieważ działałem w tej organizacji 1,5 roku. Smutne jest to że nawet prawa strona dała się zmanipulować propagandą, i oceniła ONR tylko przez pryzmat wykreowanego wizerunku, pozdro.
  • Odpowiedz