Wpis z mikrobloga

@gaim: Czyli tak. Wezmę sobie zainstaluję sudo apt-get install gnome-shell. Zainstaluję sudo apt-get instal openbox i ustawię jako domyślny.

Bo openbox wyłącza cinnamona, z kolei gnome-shell też wyłącza cinnamona. Jak to ustawić żeby był panel z rozszerzenia gnome-shell i jednocześnie openbox?

Zależy mi na dokładnym wyjaśnieniu.
  • Odpowiedz
@Kryspin013: Bardzo bym chciał taką mapę zależności co z czym jest kompatybilne. Mam na myśli panele, menadżery okien i środowiska.

Puki co wszędzie jest ślepy zaułek.

Pragnę prostego panelu w stylu Windows 7 (no niestety to jest wzór w porównaniu z Linuksem), lekki menadżer okien. Cinnamon nie ma tego, openbox to wielki problem z panelem i w ogóle konfiguracją, gnome nie wiem ale pewnie lepiej od cinnamona nie będzie działać.
  • Odpowiedz
@look997: No generalnie większe środowiska działają tylko ze swoimi menedżerami okien jak KDE czy gnome. Mniejsze mogą działać z czymkolwiek. I tak możesz sobie uruchomić kwin pod xfce albo jakiś inny menedżer okien. Tak samo panel xfce możesz uruchomić w innych środowiskach. Ogólnie jak chcesz coś na wzór windowsa i lekkiego to sobie xfce zainstaluj.

PS rozszerzenia to rozszerzenia. Nie działają jako osobne aplikacje tylko jak sama nazwa wskazuję rozszerzają
  • Odpowiedz
@look997: Nope. Ale chyba istniał aplet który pozwalał przyczepiać aplety z innych środowisk. Tylko nawet jeśli już to to trochę mija się z celem. Zresztą moim zdaniem za bardzo kombinujesz.

PS przypomniało mi się coś. Awesome możesz ustawić tak jak panel z win7.
  • Odpowiedz
@Kryspin013: Przez "tak jak Win7" rozumiem że jest tylko jeden panel(a nie dwa) - jest on z dockiem, z trayem i z datą - to wszystko - takie minimalne "wymagania".

Wydajność - no niestety cinnamon czasami zamula w nieuzasadnionych momentach - tego chciałbym uniknąć ale nie mam parcia tak bardzo na to - mogę zostać na cinnamon, mogę iść na gnome, mogę na coś innego o ile spełni wymagania z dockiem.

W
  • Odpowiedz
@look997: Generalnie jeśli chodzi o przyciski w stylu win7 to nie bardzo chce się komukolwiek w to bawić bo widocznie nie jest to wygodne i/albo potrzebne rozwiązanie. Zazwyczaj brakuje tego typu docka tylko osobom, które dopiero się przesiadły z win7. Zresztą sam miałem ten problem na początku. Dlatego to takie mało popularne i nikt nie jest w stanie ci tutaj pomóc.

Nie wiele masz środowisk, które to oficjalnie wspierają i
K.....3 - @look997: Generalnie jeśli chodzi o przyciski w stylu win7 to nie bardzo ch...

źródło: comment_eXQjqdJ77JN84EQnU4aJD1CZyBVzJQCB.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
no ładne to jest ale to wszystkie cechy musi spełnić... :)

@Kryspin013: Idea docka jest raczej powszechnie znana. Mi nie chodzi o dock dokładnie taki jak w Windows 7 tylko jakieś tam ogólne podstawowe cechy. Nawet z jedną wyraźną różnicą którą na Win7 robiłem sobie takim hackiem rejestru(grupowanie programu gdzie kilka okien tego samego programu są obok siebie a nie na stosie).

Poza tym to ja chcę zwykły dock. Ale
  • Odpowiedz
@look997:

@Kryspin013: Idea docka jest raczej powszechnie znana. Mi nie chodzi o dock dokładnie taki jak w Windows 7 tylko jakieś tam ogólne podstawowe cechy. Nawet z jedną wyraźną różnicą którą na Win7 robiłem sobie takim hackiem rejestru(grupowanie programu gdzie kilka okien tego samego programu są obok siebie a nie na stosie).

Serio potrzebowałeś do tego grzebania w rejestrze? We właściwościach paska mogłeś to sobie ustawić.

Sam dock
  • Odpowiedz
@Kryspin013: Serio tego bez zmiany w rejestrze się nie da zrobić. We właściwościach paska ustawiasz tą opcję i teraz musisz w rejestrze ustawić żeby widoczna była sama ikona, a nie ikona z tytułem! To jest ta różnica.

Znaczy chcę dock do panelu. dock do panelu cinnamona, dock do panelu gnome, dock do panelu mate, dock do panelu openboxa, dock do panelu xface. Obojętnie, byle był, działał bez kombinacji(łatwa instalacja, mało konfigurowania).

Jak
  • Odpowiedz
@look997: Nie chce mi się dyskutować w sumie. Masz trochę podejście takie, niech ktoś zrobi to wszystko za mnie bo mi się nie chce w to bawić, nie chce mi się samemu sprawdzić. Mogę ci podesłać w sumie tylko budgie desktop jak nie chcesz się w to bawić. Masz łatwą instalację z ppa i konfigurowanie tyle na ile sam potrzebujesz. Oparte na gnome. Jak nie to masz mate. Resztę sam
K.....3 - @look997: Nie chce mi się dyskutować w sumie. Masz trochę podejście takie, ...

źródło: comment_dwQStopGSs5SHczojhJGFtKX4enLiicN.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@Kryspin013: Dzięki.

Dyskutować to w sumie nie ma o czym. To tak nie jest jak mówisz - sporo poświęciłem żeby skonfigurować Cinnamon. Nie chcę przez to przechodzić jeszcze kilka razy przy kolejnych sprawdzanych środowiskach. Akurat źle trafiłem z Cinnamonem bo nawet działającego appletu docka nie ma w jego bazie appletów. Te reklamowanie wszędzie Linux Mint jako lepszego Ubuntu to bardzo nad wyraz było.
  • Odpowiedz